- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsKwestie premies Rijnvarenden: overleg met Luxemburg uitgesteld – invordering ook

Kwestie premies Rijnvarenden: overleg met Luxemburg uitgesteld – invordering ook

- Advertentie -

Delen

Nederland gaat met Luxemburg overleggen over de terugbetaling of verrekening van premies volksverzekeringen die Rijnvarenden in beide landen en daardoor dubbel hebben betaald. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën hadden samen met de Belastingdienst en de SVB een afspraak daarover op 21 april, maar die kan door de coronamaatregelen niet doorgaan.

De Tweede Kamer-leden Lodders (VVD), Van Weyenberg (D66) en Omtzigt (CDA) hadden Vijlbrief gevraagd om de invordering door de Belastingdienst tijdelijk stop te zetten.

Dat is inmiddels gebeurd, schreef de staatssecretaris op 1 april in een brief aan de Tweede Kamer: “Op mijn verzoek heeft de Belastingdienst per 16 maart maatregelen genomen om tot nader bericht bij deze groep tijdelijk geen invorderingsmaatregelen te treffen. Voor een deel van hen, waarvan bekend is dat zij op dit moment te maken hebben met invorderingsmaatregelen, is de invordering reeds gepauzeerd.”

Instructies aan ontvangers

Voor de andere bemanningsleden wordt dat nog uitgezocht. Ook voor hen zullen eventuele invorderingsmaatregelen worden gepauzeerd, belooft Vijlbrief.

Hij wijst er nog wel op dat het mogelijk is dat niet iedere Rijnvarende met dergelijke problemen in beeld is. Mocht iemand toch bericht krijgen van de Belastingdienst dat die tot invorderingsmaatregelen overgaat, moet de Rijnvarende daar zelf actie op ondernemen richting de ontvanger van de Belastingdienst “om zijn of haar specifieke situatie op dat moment onder zijn aandacht te brengen”, aldus Vijlbrief. “De Ontvangers hebben instructies gekregen om ook in die situaties dan vooralsnog niet tot invordering over te gaan.”

Hoge bedragen

Het gaat om een langslepende kwestie. Varend personeel in dienst van Luxemburgse bedrijven vallen volgens de Nederlandse overheid onder het Nederlands sociale zekerheidsstelsel. Daarom moesten ze – vaak na bezwaar- en beroepsprocedures – alsnog hier premies betalen. Zodoende betaalden ze dubbel. Het lukt hen echter niet de al in Luxemburg betaalde bedragen terug te krijgen.

De Rijnvarenden worden zodoende geconfronteerd “met bedragen die in totaliteit hoog kunnen zijn”, schrijft Vijlbrief deze maand aan de Tweede Kamer. Ze ervaren “tegelijkertijd problemen bij de terugvordering van de in Luxemburg ten onrechte betaalde premies. De combinatie van deze twee factoren kan tot financiële moeilijkheden leiden.”

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -