KvK vernieuwt Handelsregister

0

De Kamer van Koophandel heeft het nieuwe Handelsregistersysteem in gebruik genomen. Na een complexe en drie jaar durende ICT-operatie voldoet het Handelsregister aan alle wettelijke eisen om een onderdeel te vormen van het stelsel van basisregistraties. Via dit stelsel worden verschillende overheidsinstanties verplicht relevante basisgegevens met elkaar uit te wisselen, zodat ondernemers slechts éénmalig hun basisgegevens van hun onderneming hoeven aan te leveren. Aan de Kamer van Koophandel.

Minder rompslomp
Op 1 juli 2008 trad de nieuwe Handelsregisterwet in werking. Door deze wet maakt het Handelsregister van de Kamer van Koophandel deel uit van het stelsel van basisregistraties. Het moet daarom aan andere eisen voldoen. Daarvoor was een fundamentele vernieuwing van het bestaande Handelsregistersysteem noodzakelijk. 
Volgens Frans van Steenis, algemeen directeur van Kamer van Koophandel Nederland, gaat het nieuwe Handelsregister "een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van de administratieve rompslomp. Minder administratieve handelingen betekent minder kosten en meer tijd voor ondernemers om verder te komen met waar ze goed in zijn: ondernemen."

Efficiënter
Het stelsel van basisregistraties moet leiden tot een betere dienstverlening van de overheid aan ondernemers, rechtspersonen en burgers en tot het verhogen van de kwaliteit van gegevens. Als in 2014 het stelsel van basisregistraties helemaal is ingevoerd, hoeven ondernemers in principe nog maar één keer de basisgegevens van hun onderneming aan te leveren: aan de Kamer van Koophandel. Verschillende overheden zoals de Belastingdienst, gemeentes en waterschappen, zijn vervolgens via het stelsel van basisregistraties verplicht deze basisgegevens met elkaar te delen zonder ondernemers nog verder lastig te vallen.

Met het nieuwe Handelsregister is tevens de basis gelegd voor de uitbreiding van de online dienstverlening van de Kamer van Koophandel. Zo zal het in de nabije toekomst mogelijk worden voor ondernemers om via internet een onderneming te starten of wijzigingen aan te brengen. 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.