- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekKrabben waar het jeukt

Krabben waar het jeukt [Steken onder water]

- Advertentie -

Delen

Met het ballastwater van zeeschepen kwamen de eitjes van de Chinese wolhandkrab in Europese havens terecht. Ver van hun Aziatische voorvaders nestelden deze krabjes zich in de oevers van Elbe en Rijn. Na 1992 werden de wolhandkrabben ook aan de andere kant van het Main-Donau-kanaal gesignaleerd. Dat is voor een beestje dat zonder de wollige scharen ongeveer even groot is als een mensenhand een hele prestatie, omdat voor de voortplanting jaarlijks de reis naar zout water moet worden gemaakt.
De krab knipt overigens visnetten door, maar als je hem desondanks vangt, kun je hem verkopen. Chinese restaurants zijn er dol op, niet alleen vanwege de hereniging met landgenoten. Je bedenkt niet dat de Hongaarse Chinezen vaderlands voedsel krijgen als een kanaalplant. Dat is een typisch neveneffect van menselijke beslissingen.

Zo krijgt Rotterdam weer de grootste haven ter wereld, dankzij de groeiende Chinese invloed. In het NRC Handelsblad stond een kaartje om aan te tonen hoe groot die Chinese invloed is. Tussen alle Deense, Amerikaanse, Britse, Belgische en Nederlandse vlaggetjes drie Chinese vlaggen: ECT Home, ECT Delta en Euromax (ook deels ECT). Ik kan niet wachten tot het Chinese Hutchinson ECT verkoopt aan pak hem beet een Zwitserse onderneming en er een artikel over de Zwitserse invloed in de haven verschijnt.
Er is met China meer aan de hand. Een kwart van de lading komt uit of gaat naar China. Is dat reden voor bezorgdheid? Ik denk dat je je eerder zorgen had moeten maken als de Rotterdamse haven de Chinese boot had gemist. Zonder de Aziatische revival had de Noordwest-Europese binnenvaart de Chinese casco’s de afgelopen vijftien jaar beter in het land van herkomst kunnen laten.

Hebben de Chinezen invloed op het reilen en zeilen in de Rotterdamse haven? Dat is niet zo waarschijnlijk. Het Havenbedrijf is nog steeds oer-Hollands, ook al zijn ze er niet zo dol op windmolens. De kans bestaat natuurlijk dat de Chinezen die invloed verwerven door het Havenbedrijf het mes op de keel te zetten. Maak je borst maar nat, want Rotterdam wordt dan weer nummero Uno. De derde en de vierde Maasvlakte liggen er al, terwijl de milieubeweging zich net achter de oren begon te krabben waarom de Noord-Europese rivierkreeft uitstierf toen de gepantserde neef uit China z’n habitat overnam.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -