Konvooivaart op IJsselmeer

0

Door opwaaiend ijs en het ontstaan van ijswallen heeft Rijkswaterstaat gisteren een vaarverbod voor het IJsselmeer en het Markermeer ingesteld. Schepen mogen niet langer zelfstandig op het Markermeer en IJsselmeer varen. Vanochtend om 07.00 uur vertrok uit Amsterdam richting Lelystad een konvooi met ijsbrekers en er vertrok een konvooi uit Lemmer richting Lelystad.

Bij een konvooivaart varen schepen onder begeleiding van twee of meer ijsbrekers. De konvooivaart vindt plaats op de vaarweg Amsterdam-Lelystad en Lelystad-Lemmer en andersom. De tocht duurt, afhankelijk van de omstandigheden, circa vier uur. Door de wisselende weersomstandigheden kunnen de regels omtrent de konvooivaart en het vaarverbod per dagdeel anders zijn.
Rijkswaterstaat adviseert schippers daarom ook via marifoonkanaal 1 of via ‘Berichten voor de scheepvaart’ (BAS) op de hoogte te blijven van de situatie. Er is sinds ruim een week al sprake van ‘intensieve scheepvaartbegeleiding’ op dit traject, waarbij ijsbrekers ingezet zijn om de hoofdvaarwegen open en veilig bevaarbaar te houden voor de scheepvaart.

Randmeren
Ook op de Randmeren ondervindt scheepvaart hinder van ijsvorming door opgewaaid grondijs. Rijkswaterstaat zet hier ook een ijsbreker in om de doorvaart richting de containerterminal van Harderwijk (Lorentzhaven) de komende periode vrij te houden.
Alle overige- en nevenvaarroutes op de Randmeren, het Marker- en IJsselmeer zijn gestremd. Scheepvaart wordt over de actuele situatie geïnformeerd via berichten voor de scheepvaart en teletekstpagina 725.
Actuele ijskaarten zijn te vinden op de website van het Infocentrum Binnenwvateren.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.