- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsKomend voorjaar tien weken stremming Sluis Amerongen

Komend voorjaar tien weken stremming Sluis Amerongen

- Advertentie -

Delen

Rijkswaterstaat renoveert de drie stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek. Een van de onderdelen van de renovatie betreft de sluizen. Dat betekent dat de sluizen in Driel, Amerongen en Hagestein de komende jaren om de beurt tien weken gestremd zullen zijn. Sluis Amerongen is van 26 februari tot en met 6 mei 2018 als eerste aan de beurt. In deze periode is geen scheepvaart mogelijk door sluis Amerongen. Schepen moeten omvaren via de Waal.

 De werkzaamheden aan de sluis omvatten onder andere het vervangen van de elektrotechnische installaties, het vervangen van de bewegingswerken van de sluisdeuren, het verduurzamen van de sluisdeuren, betonreparaties en het geschikt maken van de sluis voor centrale bediening.

 

Totale renovatie

De totale renovatie van de drie stuwcomplexen bestaat uit het vervangen van technische installaties en beweegbare delen van stuwen en sluizen, het repareren van de betonconstructies in sluizen en stuwen, het geschikt maken van de sluizen voor zwaardere schepen en het schilderen van de complexen.

Ook realiseert Rijkswaterstaat in Amerongen een centraal bedieningsgebouw van waaruit het de drie stuwcomplexen gefaseerd centraal gaat bedienen. De renovatie is naar verwachting eind 2019 afgerond.

 

Voldoende water

Met het stuwcomplex in Driel regelt Rijkswaterstaat de afvoer van rivierwater over de Nederrijn en Lek en de IJssel. Zo voorziet de vaarwegbeheerder het IJsselmeer, het grootste zoetwaterbekken van Nederland, van voldoende water.

De stuwcomplexen Driel, Amerongen en Hagestein zorgen samen voor voldoende waterpeil op de IJssel, Nederrijn en Lek voor de scheepvaart.

 

(foto: Rijkswaterstaat/Thea van den Heuvel DAPh)

Rijnkanalisatie

Om de Nederrijn en Lek beter bevaarbaar te maken, is in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw een grootscheepse Rijnkanalisatie uitgevoerd. Deze maatregelen droegen ook bij aan een goede (drink)watervoorziening in Midden- en Noord-Nederland. In een tijdbestek van tien jaar zijn de drie stuwcomplexen in gebruik genomen: Hagestein in 1960, Amerongen in 1965 en Driel in 1970.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -