- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsKlimaatorganisatie krijgt Floating Office in Rijnhaven

Klimaatorganisatie krijgt Floating Office in Rijnhaven

- Advertentie -

Delen

In de Rotterdamse Rijnhaven komt een drijvend kantoor te liggen. Komend najaar vestigt daarin de Global Commission on Adaptation (GCA). Het kantoor blijft vijf tot tien jaar liggen.

De gemeente Rotterdam en projectontwikkelaar RED Company hebben 20 januari het ontwerp onthuld van het gloednieuwe hoofdkantoor van GCA. Heel toepasselijk wordt de organisatie gehuisvest in een zeer duurzaam, drijvend kantoorgebouw dat volledig uit hout is gebouwd. Het GCA ontwikkelt en deelt kennis over het veranderende klimaat in de wereld en de wijze hoe daarop ingespeeld kan worden. Architectenbureau Powerhouse uit Rotterdam maakte het ontwerp.

Voorbeeldfunctie

Het GCA is een initiatief van verschillende landen en de Wereldbank. Het GCA wordt voorgezeten door voormalig VN-voorzitter Ban Ki-moon, Microsoft-oprichter Bill Gates en de algemeen directeur van het IMF, Kristalina Georgieva. In april 2020 wordt begonnen met de bouw op het terrein van Van Leeuwen aan de Maashaven, waarna het kantoor versleept wordt naar de Rijnhaven.

Het wordt een voorbeeldig gebouw voor de missie van duurzaamheid, klimaatadaptie en circulariteit. Het kantoor wordt zelfvoorzienend en volledig energieneutraal. Zo vervult het een voorbeeldfunctie.

Hout

Drijvende bouw wordt gezien als een van de mogelijke antwoorden op de klimaatverandering. Dat sluit naadloos aan bij de ambities van het GCA: wereldwijd landen en steden helpen om klimaatbestendig te worden. Rotterdam heeft op dit gebied inmiddels internationaal een naam op gebouwd.

Het Floating Office komt aan een steiger te liggen ter hoogte van LantarenVenster. Het gebouw wordt grotendeels gebouwd van hout en is demontabel waardoor het circulair wordt. Juist het gebruik van hout als constructiemateriaal vermindert de CO2-voetafdruk van het gebouw aanzienlijk. Met behulp van zonnepanelen wordt voldoende energie opgewekt om het gebouw zelfvoorzienend te laten zijn en voor koeling wordt gebruik gemaakt van het water uit de Rijnhaven.

Rijnhaven

Wethouder Bas Kurvers is blij met het bijzondere gebouw: “Met dit unieke kantoorgebouw voor het hoofdkwartier voor het GCA zetten we Rotterdam internationaal op de kaart op het gebied van klimaatadaptatie. De Rijnhaven is een centrale locatie waar we de komende jaren nog veel moois gaan bouwen. Het water gaat een centrale rol spelen.”

Verwacht wordt dat burgemeester Aboutaleb en voorzitter GCA Ban Ki-moon in oktober 2020 het kantoor openen tijdens de internationale Summit on Adaptation die dan in Nederland plaatsvindt.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -