Hamburgs Milieusenator Jens Kerstan van de Groenen komt nog dit jaar met een plan voor strengere klimaatregels in de Noord Duitse havenstad. Met name de uitstoot van schadelijke gassen door de cruiseschepen die de haven van Hamburg jaarlijks aandoen, moet omlaag, volgens Kerstan.

“De haven behoort bepaald niet tot de schoonste delen van de stad”, aldus de senator in een interview om de lokale televisie. “Walstroom die door de gemeente wordt aangeboden, wordt niet gebruikt door de rederijen.”

Hij wil zelfs zo ver gaan dat cruiseschepen die niet over een milieuvriendelijke aandrijving beschikken of geen gebruik maken van de walstroom, niet meer welkom zijn in Hamburg. Een dergelijke verplichting om gebruik te maken van de walstroom voor containerschepen wijst hij echter van de hand. Het risico is dan te groot dat de rederijen andere havens gaan aanlopen.

In een plan van 2015 staat dat Hamburg in 2030 50 % minder kooldioxide moet uitstoten in vergelijking met 1990. Kerstan wil dat percentage verhogen naar 55 %.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.