- Advertentie -
- Advertentie -

Klimaat

- Advertentie -

Delen

2-wekelijkse column, geschreven door Michel Gonlag.

Ik vrees dat spoor en binnenvaart in het nieuwe kabinet alleen zijdelings genoemd worden bij aanvaringen tussen en ontsporingen van bewindslieden. Barry Madlener (IenW) is in dit kabinet niet de enige notoire klimaatontkenner.

Leuk hoor dat de rivieren volgens het Hoofdlijnenakkoord bevaarbaar mogen blijven (wat een opluchting) maar wat als Barry een afweging moet maken waarbij budget voor subsidie en infrastructuuronderhoud ten bate van de binnenvaart voorrang moet krijgen boven budget voor niet nader te noemen klimaatonvriendelijke vervoersmodi? Dan is het heel simpel te kiezen voor die andere afspraak over de klimaatmaatregelen in het akkoord van de coalitie: ‘handelingsperspectief voor burgers en bedrijven is cruciaal’. Dan heeft de binnenvaart ineens maar heel weinig kiezers die hande­lingsperspectief moeten worden
geboden.

Volgens Madlener is er geen opwarming van de aarde. Hij ontkent verder het bestaan van internet, mobiele telefoons en het Midden-Oosten.

De natuur is meedogenloos en gaat het ons en vooral Barry nog veel moeilijker maken om te dealen met klimaatverandering. Het smelten van de kilometers dikke ijslaag op Groenland doet de zeespiegel een meter of meer stijgen en de vloed aan zoet water die van Groenland de Atlantische Oceaan in stroomt, ontregelt het systeem van golfstromen. Van dat systeem – de AMOC, de Atlantic Meridional Overturning Circulation – maakt de warme golfstroom deel uit, die het hele jaar door onder andere Europa een lekker leefbare temperatuur biedt. Valt die golfstroom weg, dan dalen de temperaturen in Europa schrikbarend. En het is moeilijk te verkroppen als je de opwarming van de aarde moet accepteren terwijl je wordt geconfronteerd met een nieuwe ijstijd. Het is olie op het vuur voor de klimaat­ontkenners.

De PVV-ministers in het kabinet zijn het overigens onderling niet eens over het klimaat. Volgens Marjolein Faber (Migratie en Asiel) was het klimaat veel warmer toen de dinosaurussen leefden terwijl er toen geen auto’s reden. Kortom: het is wel een beetje warmer nu maar de mens heeft er geen invloed op. Haar collega van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp Reinette Klever vindt dat de mens wel degelijk invloed heeft op het klimaat maar vindt het niet nodig om daar iets aan te doen.

Mensen vroegen zich af hoe gerenommeerde VVD’ers het in hun hoofd haalden om bij deze lieden in een kabinet plaats te nemen, maar ik snap dat wel hoor. Zo’n ministerraad moet toch een kostelijke vertoning zijn als de PVV’ers met elkaar gaan discussiëren over het klimaatbeleid. Als kippen die ruzie maken over het onweer.

Michel Gonlag
- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -