- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekHet Wijnfort met de zingende trap

Het Wijnfort met de zingende trap [Joechjachen]

- Advertentie -

Delen

Aan de Waal, boven Nijmegen, ligt het Wijnfort van Lent. Het in de 19e eeuw gebouwde bastion, waar de wapenrekken en karabijnen tegenwoordig zijn verruild voor wijn­opslag en keukengerei, ligt op een prachtige plek langs de rivier. Het dakterras van het Wijnfort biedt een fraai uitzicht op Nijmegen en de herkenbare Waalbrug. Ook stroomopwaarts valt genoeg te zien, met een lekker glas wijn in de hand en een bord onder de neus.

(foto’s www.manonbruininga.nl)

Vandaag zijn de weersomstandigheden wat aan de koude kant. De zomer heeft zijn beste tijd gehad, het dakterras ligt bloot aan een eerste guur windje. Dan maar naar beneden om te kijken wat de ingewanden van het fort aan culinaire mogelijkheden te bieden hebben.
Niet alleen de innerlijke mens wordt er bediend. Zo kan de centrale middenplaats bijvoorbeeld worden gebruikt voor congressen. Op het podium staat een spreekgestoelte. “Om de middenplaats heen liggen allerlei gewelven, en daaronder liggen weer kelders. De kelder loopt helemaal rond”, zegt Jordy Baumann, die samen met Freek Hartgring uitbater van het Wijnfort is. Het monumentale gebouw heeft kleinere zijruimten voor kleinere gezelschappen. Hier en daar staat een piano, overal een bar met tap.

Etiketten

Het Wijnfort en Fort Pannerden, dat een eindje verderop richting Lobith ligt en is gekraakt, zijn rijksmonumenten. Zo’n 25 jaar geleden werd het fort van Lent in gebruik genomen als wijnmuseum en wijnkoperij. Die onderneming liep echter niet goed af. Met hoogwater liepen de kelders vol en dreven alle etiketten van de opgeslagen flessen wijn af. Toen was het afgelopen met de handel. Er werd nog wel een openbare verkoop gehouden, waar het publiek etiketloze flessen aan kon schaffen. Of je had een mooi wijntje voor een paar knaken, of driekwart liter azijn voor te veel geld. Exit wijnkoperij.
Jordy Baumann: “Steeds meer gewelven van het fort werden daarna door de eigenaar voor evenementen in gebruik genomen. Het zag er toen allemaal nog heel bourgondisch uit, met een hoop hout en rotan. Sommige mensen vonden dat bij het fort horen. Je moet er van houden.”
De centrale middenplaats lag toen nog in contact met de buitenlucht en werd overspannen door een groot tentzeil. Eronder stond een gigantische haard op het grind van de binnenplaats. De kachel mocht echter niet verhinderen dat met slecht weer het water van de binnenste muren liep. Bourgondische sferen inderdaad.

Leerschool
De huidige eigenaren besloten bij de overname wijselijk de boel te overdekken. Er werd fors geïnvesteerd, de uitstraling binnenin het imposante historische gebouw werd aangepakt en smaakvol gemoderniseerd. “Wij zijn nu drie jaar eigenaar”, zegt Baumann, die op zijn veertiende met de Hogere Hotelschool voor de horecawereld koos. “Toen het Wijnfort te koop stond, ben ik hier teruggekomen.”
Want hij kende het gebouw al uit de tijd dat de binnenplaats nog een weer-en-wind-design had. In het fort zette Baumann de eerste schreden op horecagebied. “Sommige dingen kun je niet op een horecaschool leren. Daar moet je eerst zelfstandig ondernemend voor zijn.”

Jordy Baumann, samen met Freek Hartgring uitbater van het fort.

In de praktijk leer je het handwerk pas – over welk vakgebied je ook praat. Nou ja, het vak van bankier misschien uitgezonderd. Maar de leerschool van de praktijk betekende voor Baumann ook “kennis maken met de Keuringsdienst van Waren, de brandweer, functioneringsgesprekken, dat soort dingen. Dat neemt allemaal 70 procent van je tijd in beslag. Dat is kantoortijd. En eigenlijk wil je die tijd op de werkvloer doorbrengen. Vroeger had je daar geen last van.”

Betere nachtrust
Waar je vroeger ook minder last van had, was het wegroven van je dakgoot. Want laat die nou van koper zijn en veel geld opleveren. “Dat gebeurde vorig jaar. Tegenwoordig hebben we beveiliging en camera’s.” Post onvoorziene calamiteiten voor een betere nachtrust, zullen we maar zeggen.
Alles is op bestelling in het Wijnfort, het is geen café of restaurant waar je zo maar even gezellig binnen kan lopen. Gezelschappen, groepen eters – al dan niet inclusief workshop of bedrijfstraining – worden geboekt. Als in een hotel.
“We worden niet verrast; alles wordt tevoren besproken. Ik moet wel zeggen dat we afgelopen jaar op een heel aparte markt zijn terechtgekomen.”
Niet alleen schippers hebben het moeilijk in deze roerige tijden. “De mensen zijn huiverig geworden om geld uit te geven. Veel wordt op het laatste moment geboekt. Ik heb voor deze maand een aanvraag voor vierhonderd personen lopen. Die is kort tevoren pas afgesproken. Nog maar een half jaar geleden werd dat een jaar vooruit geboekt. Nu wordt dat even in de laatste drie weken geregeld.”
Maar crisisarrangementen, daar ziet Jordy Baumann niets in. Prijsaanpassing en halve prijzen leveren volgens de horecaman alleen maar halve klantenservice op. Pretprijzen zouden bovendien betekenen dat de klanten van ooit zich dan flink bedonderd kunnen voelen. “Het is een rare tijd, maar we komen er wel overheen”, zegt de 32-jarige uitbater.
Hij ziet er uit als iemand die niet snel bij de pakken gaat neerzitten. Eerder als een dynamisch ondernemer, die zich in kwiek pak hijst om zich in slechter tijden beter te voelen. Een maatschappelijk verantwoord ondernemer om precies te zijn, want dat is hij.

Binnensmuurs
Baumann denkt dat het ergste achter de rug is, wat de zaken betreft: “Ik denk dat de productiecijfers weer langzamerhand zullen stijgen. Maar het blijft wel een beetje onvoorspelbaar. Dat geeft een wat onrustig gevoel.”
Het hoofd koel houden dus. Voor de frisse lucht van moeder natuur moeten we naar boven. Wij begeven ons richting het dakterras. De treden van een stalen trap zingen onder onze voeten, bij elke stap. Fraai is het uitzicht, richting Nijmegen en Emmerich. Maar de temperatuur is niet langer geschikt voor een zonnig hapje en drankje in de open lucht. De herfst komt eraan.
Het culinaire leven van het Wijnfort zal zich de komende seizoenen binnensmuurs afspelen. En hopelijk dat Jordy Baumann volgend jaar zomer, wanneer de cijfers er weer wat beter uitzien, mensen hier achter een gezellig wijntje kan uitnodigen. Van een fles wijn voorzien van etiket welteverstaan.

Wijnfort van Lent
Bemmelsedijk 4
6663 KZ
Lent (Nijmegen)
(024) 323 17 46
www.wijnfort.nl

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -