Havens Moerdijk en Rotterdam gaan actief samenwerken

0

Het Havenschap Moerdijk en het Havenbedrijf Rotterdam gaan actief en structureel samenwerken op commercieel en operationeel gebied. Het doel is de (inter)nationale concurrentiepositie van de twee havens te versterken. De directies van de twee organisaties ondertekenden daartoe op 1 mei een overeenkomst.

Hans Smits, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam: “Samenwerking met Moerdijk past goed in onze strategie om met name de industriecomplexen van beide havens beter aan elkaar te koppelen en efficiënter met ruimte om te gaan.”
Ferdinand van den Oever, directeur van het Havenschap Moerdijk: ”De samenwerking met Rotterdam biedt voor Moerdijk vooral kansen op het gebied van de verbindingen met het achterland en het versterken van deze satellietfunctie in de Vlaams-Nederlandse Delta.”

Achterlandstrategie
De samenwerking tussen de twee havens richt zich onder andere op het delen van kennis over marktontwikkelingen, milieu en duurzaamheid, veiligheid en management van het scheepvaartverkeer. Daartoe kunnen ook medewerkers tussen beide organisaties uitgewisseld worden. Ook zal Rotterdam Moerdijk informatie leveren (onder meer op het gebied van trendontwikkeling en groeiverwachtingen) voor het maken van een langetermijnvisie van Moerdijk, de zogenoemde havenstrategie 2030.
Concrete projecten zijn verder het samen opstellen van een achterlandstrategie, afstemming rondom het Logistiek Park Moerdijk, onderzoek naar extra pijpleidingen tussen beide havens en toepassing van het bestaande port community systeem Portbase in Moerdijk.

Zeehavengeld
Rotterdam en Moerdijk werken nu ook al samen. Afgezien van het hanteren van hetzelfde zeehavengeld, is die samenwerking vooral incidenteel: soms wordt een klant doorverwezen of op een specifiek vakgebied kennis gedeeld. Met de nu gesloten samenwerkingsovereenkomst komt de samenwerking op een hoger plan.
De haven van Rotterdam is 10.500 hectare groot en sloeg vorig jaar 435 miljoen ton goederen over. Moerdijk is 2.400 hectare en sloeg vorig jaar 21,7 miljoen ton over. Het Havenbedrijf Rotterdam is een NV met de gemeente Rotterdam en het Rijk als aandeelhouders. Het Havenschap Moerdijk is een gemeenschappelijke regeling met de Provincie Noord-Brabant en de gemeente Moerdijk als deelnemers.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.