Havenbedrijven gaan nauwer samenwerken

0

Havenbedrijf Amsterdam en Havenbedrijf Rotterdam hebben hun samenwerkingsovereenkomst uit 2010, die dit jaar afloopt, met nog eens vijf jaar verlengd. Volgens de havenbedrijven is de samenwerking succesvol gebleken. Ze halen de banden daarom nog verder aan.

De havenbedrijven gaan onderzoeken op welke gebieden ze nog meer kunnen samenwerken. Ze zien bijvoorbeeld op operationeel en strategisch niveau kansen om efficiënter te werken en het gemak voor klanten te vergroten. Ze hebben de intentie vastgelegd in een verklaring.

 

Concurrentiepositie van Nederland

‘Door meer samen te werken, werken we efficiënter en verbeteren we de internationale concurrentiepositie van Nederland’, zegt Allard Castelein, CEO van Havenbedrijf Rotterdam. ‘Onze gezamenlijke inspanning is goed voor onze klanten. Door systemen en processen te harmoniseren, krijgen klanten meer waar voor hun geld’, aldus zijn Amsterdamse evenknie Dertje Meijer.

 

HaMIS

In de overeenkomst uit 2010 stond de intentie onderzoek te doen naar een gezamenlijk havenmanagementsysteem. Dat heeft geleid tot HaMIS, een managementsysteem dat in beide havens inmiddels volledig in bedrijf is. Dit gezamenlijke systeem vormt een basis voor verdere afstemming van havenprocessen en wet- en regelgeving, zoals voor de afgifte van scheepsafval.

Andere onderwerpen die de twee havenautoriteiten nu willen onderzoeken zijn bijvoorbeeld het beheer van haveninfra, gezamenlijk inkopen van producten en diensten; informatiemanagement, bijvoorbeeld voor de detectie van binnenvaartschepen en duwbakken en het verbeteren van de aantrekkelijkheid van het spoorvervoer. Ook op het gebied van duurzaamheid en milieu, innovatie, personeels- en juridische zaken en belangenbehartiging zien de havenbedrijven mogelijkheden voor samenwerking en uitwisseling.

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.