Havenbedrijf onderzoekt invloed wind bij Wilhelminapier

0

Havenbedrijf Rotterdam is begonnen met het meten van de wind rondom de Cruiseterminal Rotterdam. Daartoe zijn ultrasone anemometers (windmeters) geplaatst op de Wilhelminapier. Zowel de gebouwen op de pier als de cruiseschepen aan de kade worden steeds groter en hoger en beïnvloeden daardoor de wind. Het Havenbedrijf wil weten wat de gevolgen hiervan zijn voor de scheepvaart en de krachten die vrijkomen op de bolders als er schepen afgemeerd zijn.

 

 (foto HbR)

Projectleider Herm-Jan van Wijhe licht toe: ‘Het meten van de wind is onderdeel van een studie om de heersende wind bij één referentiemeetstation (de windmeter op het World Port Center) te vertalen naar de gelijktijdig heersende windcondities rondom de Wilhelminakade en de gelijktijdige windbelastingen op de schepen. Eerder onderzoek van de onderzoeksgroep van de TU Eindhoven voor het Havenbedrijf in het westelijk havengebied heeft aangetoond dat er een unieke relatie bestaat tussen het macro-windklimaat op een referentiemeetstation enerzijds en het micro-windklimaat op specifieke posities anderzijds.’

Cruiseschip vangt veel wind
Cruiseschepen hebben zeer grote oppervlaktes die blootgesteld zijn aan de windstroming over het havengebied. De gebouwde omgeving bij de Wilhelminakade wordt gekenmerkt door hoogbouw als Montevideo, de KPN-toren, New Orleans, De Rotterdam en het World Port Center. En er staan er nog meer op de planning. Het is bekend dat hoogbouw aanleiding geeft tot zeer sterke windgradiënten, met lokaal sterke versnellingen en vertragingen in het windveld.

De combinatie van grote schepen met grote windvangende oppervlakken die varen en afgemeerd worden nabij een concentratie van hoogbouwtorens genereert een bijzonder complexe situatie waarin windvelden elkaar beïnvloeden en aanzienlijk kunnen versterken. Dit kan leiden tot een grotere belasting op de schepen en dus tot grotere krachten op de bolders op de kade. Het Havenbedrijf vindt het daarom belangrijk om de te verwachten windvelden en windbelastingen op de schepen in kaart te brengen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.