Grote kraan nuttig voor overslagcijfers

0

de grootste mobiele havenkraan van Europa, bij stuwadoor RHB.

Volgens Havenbedrijf Rotterdam veren de overslagcijfers voor het stukgoed in de Rotterdamse haven op. Dat is mede te danken aan vernieuwingen, zoals de grootste mobiele havenkraan van Europa, bij stuwadoor RHB in de Waalhaven.

De overslag van staal, non-ferro metalen, papier en hout, fruit en projectlading is in de eerste helft van 2010 ten opzichte van dezelfde periode 2009 toegenomen met 18% tot 3,3 miljoen ton. Er is in deze sector duidelijk sprake van herstel na de crisis.
Er goed doet Steinweg Maasvlakte het met de overslag van brammen (staal) als tussenstation voor het vervoer van Duitsland naar de Verenigde Staten. Ook Broekman Distriport doet het goed met meer aanvoer van hoogwaardige staalproducten uit Zweden. De overslag van non-ferro metalen, voornamelijk aluminium, vertoonde bij de belangrijkste overslagbedrijven (Steinweg, Metaaltransport en Broekman Distriport) een wisselend beeld maar bleef per saldo constant. Het fruit doet het wat minder, mede door de containerisatie. De doorstart van het voormalige Seabrex na een faillissement als Rotterdam Fruit Wharf biedt perspectieven. Er wordt veel verwacht van de bouw van de ‘Freshcorridor’.
In het Waalhavengebied doet Rhenus Logistics het goed. Daar herontwikkelen Havenbedrijf Rotterdam en bedrijven tevens de locatie RDM-Oost voor de behandeling van projectlading en metalen.
In de eerste helft van 2010 is 245.000 ton ‘overig stukgoed’ overgeslagen ‘op de boeien’ in de Waalhaven. In heel 2009 was dit nog 111.000 ton. Het betrof vrijwel uitsluitend projectlading; casco’s van binnenvaartschepen uit China die in Nederland worden afgebouwd. Het Havenbedrijf: “De meeste casco’s zijn aangevoerd op gesleepte pontons, een aantal als deklading van gespecialiseerde zware ladingschepen. Rotterdam is aantrekkelijk voor grote projectlading door de beschikbaarheid van veel drijvende kranen met uiteenlopende hijscapaciteiten. Hierdoor kan men vrijwel alles tillen zonder dat betaald hoeft te worden voor overcapaciteit.”
Bij Broekman Distriport werden windturbines en onderdelen voor een project bij het naburige Huntsman overgeslagen.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.