- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws“Files? Kies voor binnenvaart in plaats van meer asfalt”

“Files? Kies voor binnenvaart in plaats van meer asfalt”

- Advertentie -

Delen

“Het aanzetten van de asfaltmachines is niet de oplossing tegen de alarmerende stijging van de files.” Die boodschap stuurde het Bureau Voorlichting Binnenvaart vandaag de wereld in als reactie op een onderzoek naar de kosten van files voor het bedrijfsleven.

“Met name in het goederenvervoer wordt te veel gekeken naar het oplossen van knelpunten op de weg, terwijl met nieuwe logistieke concepten de vaarwegen aantoonbaar een filevrij alternatief kunnen bieden.” De binnenvaartsector staat klaar om – samen met wegvervoerders en hun opdrachtgevers – te zoeken naar alternatieven via het water.

Vandaag maakte TNO nieuwe cijfers bekend over de economische schade door de toenemende files.  Die steeg in één jaar met 30 procent naar 1,1 miljard euro. Planningen worden onbetrouwbaar en wegvervoerders maken extra kosten omdat steeds meer materieel stil staat op de wegen. Verladers (EVO), wegvervoerders (TLN) en exporteurs (ENEDEX) pleiten meteen voor meer asfalt.

 

Betrouwbaar alternatief

“In tegenstelling tot de volle wegen kunnen de vaarwegen in Nederland een verdubbeling van het transport goed aan”, merkt het BVB in een reactie op die naar de landelijke media is gestuurd. “Met 150 havens en ruim 30 containerterminals in het land is de infrastructuur aanwezig om goederenstromen slimmer te spreiden van de weg naar het water. Waar de planningen in het wegvervoer in het gedrang komen, is levering via het water het betrouwbare alternatief.” Aldus het BVB, dat ook wijst op de lagere CO2-uitstoot door binnenschepen.

 

Nieuwe concepten

Er zou zowel door overheden als in de logistiek meer gedacht moeten worden in nieuwe concepten waar vrachtwagens en binnenvaartschepen gezamenlijk het vervoer verzorgen. De korte afstand van het bedrijf naar de kade van een containerterminal met een vrachtwagen om vervolgens met een binnenschip de lange afstand af te leggen. Een toenemend aantal bedrijven werkt inmiddels naar volle tevredenheid met dergelijke concepten.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -