Zaterdag 9 december vertrok de Experimenta vanaf scheepswerf Tinnemans Floating Solutions in Maasbracht naar zijn thuisbasis in het Duitse Heilbronn. De tanker, die voorheen de naam Sally voerde, werd in ongeveer zeven maanden omgebouwd tot een hypermodern ontdekkingsschip waar kinderen en jongeren allerlei natuur- en scheikundige experimenten kunnen doen. Zondag 14 januari ontving het varend onderwijsinstituut de eerste bezoekers.
Robert Schwan, de Duitse begeleider van project Experimenta, gaf zijn volledige steun bij deze mammoetverbouwing. “Ik ben verscheidene keren op de scheepswerf geweest om mijn bevindingen te bespreken met de directie, die ik bewonder om hun praktische oplossingen. Ik ben ervan overtuigd dat de kinderen het fijn zullen vinden om les te krijgen op zo ’n modern schip.”
Geert Tinnemans, lid van het directieteam van Tinnemans Floating Solutions, zegt: “Dit is een geweldige uitdaging voor ons geweest. Net als de vorige projecten: het brandweeroefenschip voor de Bovenrijn, de ombouw van het expositieschip Expostar tot discotheek en de ombouw van het mps Juliana tot het exclusieve hotelschip Riverbar. Wij hebben prettig samengewerkt met de opdrachtgever.” Aldus Tinnemans, die in zijn nopjes is met de geslaagde verbouwing van de oude enkelwandige tanker tot een modern educatief schip.
Dubbele bodem
Tinnemans werd attent gemaakt op dit project door ontwerp- en architectenbureau Buchloh uit Unkel, gelegen bij Bonn. “Wij hebben met dit bureau bij meerdere projecten samengewerkt”, legt directeur Jan Tinnemans uit. “Geert en ik hebben op het hoofdkantoor in Heilbronn een rondleiding gehad op welke wijze de tanker verbouwd moest worden. Op basis van het uitgewerkte bestek en door goede referenties hebben wij de opdracht tot verbouwing gekregen.”
Eind maart 2017 haalde Tinnemans de 105 meter lange en 935 ton wegende tanker op in Heilbronn en bracht die naar Maasbracht.
Tinnemans Floating Solutions heeft de ombouw van a tot z georganiseerd en uitgevoerd. Jan Tinnemans: “We hebben eerst alle leidingen en pompen van de tanker gestript en onder hoge druk de tanks gereinigd. Daarna zijn de indelingsschotten verwijderd en hebben we in het ruim een dubbele bodem op de spanten gelegd.”
Midscheeps zijn twee tanks aangelegd om het schip te kunnen ballasten, zodat de Experimenta een lagere kruiplijn kon krijgen dan 4,50 meter.
Het schip is zodoende in staat over de Noord-Duitse kanalen naar Berlijn te varen. Voor dit doel is ook een zakbare stuurhut gebouwd.
Op de stalen vloer is een betonnen laag met vloerverwarming aangelegd. In het interieur zijn meerdere klaslokalen gebouwd met douches en toiletten, inclusief een invalidentoilet. Een systeemplafond is gerealiseerd in het schuinoplopende bovendek met alle benodigde voorzieningen, zoals airco en ventilatie.
Op het dek van de Experimenta is een anti-sliplaag aangebracht en rondom het dek is een hekwerk geplaatst. Zo kan het dek veilig worden gebruikt als speelplaats en voor buitenactiviteiten, vertelt Jan Tinnemans.
Heilbronn
De Experimenta hoort bij het gelijknamige Science Center, dat in aanbouw is in Heilbronn. Dat opent zijn deuren in 2019. Tot die tijd fungeert het omgebouwde schip als oefenlaboratorium en school voor de kinderen. 2018 is een overgangsjaar. Na opening van het Science Center gaat het ms Experimenta als varend onderwijsinstituut op reis. Het schip zal in grote steden als Hamburg en Berlijn afmeren.
Aan boord is dan een speciale tentoonstelling ingericht die scholen uit Duitsland kunnen bezoeken. Jan Tinnemans: “De kinderen kunnen op experimentele wijze kennismaken met vakken als natuurkunde, scheikunde, biologie en techniek. Zo kunnen zij zich voorbereiden op hun schoolkeuze.”
Maasbracht
Robert Schwan kwam op het idee om het schip een jaar te gebruiken als lesschip. “Maximaal 150 personen kunnen op de Experimenta verblijven. Dat hebben we met de brandweer afgesproken. We ontvangen schoolklassen op werkdagen en volwassenen in de weekenden voor het volgen van allerlei workshops.” Bezoekende kinderen kunnen aan boord allerlei natuur- en scheikundige proeven uitvoeren.
Jan Tinnemans kijkt met voldoening terug op de verbouwing van tanker tot laboratoriumschip. “Als bedrijf hebben wij een prachtprestatie geleverd. Dit grensoverschrijdend project heeft Tinnemans Floating Solutions samen met Maasbrachtse onderaannemers geklaard.”