- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsEVdB: “Handen af van ligplaatsen Mainz”

EVdB: “Handen af van ligplaatsen Mainz”

- Advertentie -

Delen

De Europese Vereniging van Binnenschippers (EVdB) roept het havenbestuur van Mainz op geen bestaande ligplaatsen te verwijderen zonder deze te vervangen. “We zijn geen varende nomaden, maar moeten ons werk kunnen doen en hebben net als iedereen behoefte aan een sociaal leven.”

De stad Mainz plant een nieuwe woonwijk in de huidige Zollhafen met exclusieve appartementen aan het water. Daarvoor moeten de ligplaatsen aan de Nordmole verdwijnen. Er zijn nieuwe ligplaatsen aan de Südmole beloofd met ruimte om de auto af te zetten en aan land te gaan. De realisatie hiervan kan volgens de EVdB echter jaren op zich laten wachten.

Klacht

Inmiddels zijn al honderden bezwaren ingediend door een burgerinitiatief en die moeten eerst behandeld worden. EVdB-lid Otto Klinkenberg heeft een klacht ingediend. In Nederland zegt Koninklijke BLN-Schuttevaer dat de uitkomst van dit proces richtinggevend zal zijn voor soortgelijke trajecten. “Dit heeft gevolgen voor de hele Europese binnenvaart.”

De EvdB betreurt dat noch de overheid noch de stad of de vaarwegbeheerder ingrijpen. In de loop van deze week vindt overleg plaats in het stadhuis van Mainz, maar vertegenwoordigers van de binnenvaart zijn volgende de EvdB niet uitgenodigd.

Recht op ligplaatsen

“Wij hebben recht op ligplaatsen”, aldus de EVdB in een mededeling. “Het verwijderen of onbruikbaar maken van ligplaatsen zonder ze te vervangen komt in de buurt van een beroepsverbod. De reis van Bingen naar Mannheim duurt 10 uur. Op dit traject zijn er alleen ligplaatsen in Mainz. Als binnenschippers moeten we ons aan regels houden. We mogen dagelijks maximaal 14 uur varen. Op het traject varen veel schepen. Waar moeten die allemaal aanleggen? Wij eisen goede arbeidsvoorwaarden.”

Op de Rijn zijn de laatste decennia veel ligplaatsen verdwenen, merkt de EVdB op.  “Als binnenschippers zijn we geen riviernomaden. We moeten aan land kunnen gaan om boodschappen te doen, een dokter te raadplegen of personeel te wisselen. Onze familieleden en deskundigen moeten aan boord kunnen komen. Ook moeten we onze auto’s kunnen afzetten. Ook wij willen ons werk kunnen doen en een sociaal leven hebben. Dat gaat niet als er geen ligplaatsen zijn.”

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -