Europees geld voor meldsysteem op Bovenrijn

0

 

Het RheinPorts Information System (RPIS) voor de containerbinnenvaart op de Bovenrijn wordt verder ontwikkeld en uitgebreid. Met 1 miljoen euro uit het CEF-fonds subsidieert de Europese Commissie  de helft van projectkosten.

Rheinports lanceerde RPIS in München op de beurs Transport Logistic.
Rheinports lanceerde RPIS in München op de beurs Transport Logistic.

In mei lanceerde de Arbeitsgemeinschaft RheinPorts Basel-Mulhouse-Weil het project op de beurs Transport Logistic München. RPIS is een samenwerkingsverband van RheinPorts Basel, Port Autonome de Strasbourg en de Rheinhäfen Karlsruhe.

Dit voorjaar was al begonnen met een test waarbij schepen zich voormelden op de terminals die ze aandoen. RPIS wordt nu voortgezet als pilotproject. Het subsidiegeld uit Brussel wordt ook benut om te kijken of uitbreiding mogelijk is naar andere havens aan de Bovenrijn tussen Colmar en Mannheim.

 

Douaneafhandeling

De positieve beslissing van de Europese Commissie onderstreept volgens Rheinports Basel het belang en de potentie van de binnenvaart. ‘Met het pilotproject en de mogelijke uitbreiding naar alle Bovenrijnhavens wordt het in de toekomst mogelijk dat schippers en rederijen zich direct via RPIS bij een containerterminal melden. De havens aan de Bovenrijn verwachten daardoor een efficiëntere benutting van de terminals en hun capaciteit.’

Er wordt ook aan gewerkt om de douaneafhandeling in de Zwitserse havens spoedig te vereenvoudigen. Onder andere door de invoering van elektronische aangifte.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.