- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsEmissieloos? Dan 20% korting in Amsterdam/Zaanstad

Emissieloos? Dan 20% korting in Amsterdam/Zaanstad

- Advertentie -

Delen

Binnenvaartschepen die emissieloos varen, krijgen in de Amsterdamse en Zaanse haven een korting van 20 procent op het binnenhavengeld. Deze korting krijgen binnenvaartschepen als zij het platina label van Green Award hebben. Daarmee zijn Amsterdam en Zaanstad de eerste havens van Nederland die dit nieuwe label van het Green Award programma inzetten. De regeling gaat op 1 januari 2018 in.

Green Award, het certificatieprogramma voor binnen- en zeevaartschepen heeft half december een platina label geïntroduceerd voor emissieloos varen. Het programma certificeert schepen die betere resultaten op het gebied van milieu laten zien dan wettelijk verplicht is.De Amsterdamse haven neemt sinds 2015 deel aan het binnenvaartprogramma, dat tot nu toe drie niveaus kende: brons, zilver en goud. Ieder niveau kent zijn eigen korting in Amsterdam en Zaanstad, variërend van vijf procent voor brons tot vijftien procent voor het gouden label.

Marleen van de Kerkhof, havenmeester van Amsterdam is opgetogen over dit nieuwe label: “Op 1 november jongstleden hebben wij onze visie Schone Scheepvaart gelanceerd met als doelstelling de scheepvaart schoner te maken. Dit platina label sluit hier naadloos bij aan. Wij verwachten komend jaar de eerste binnenvaartschepen die emissieloos varen te ontvangen.”

 

(foto Havenbedrijf Amsterdam)

Elektrisch varen

Emissieloos varen draagt bij aan de verduurzaming van de scheepvaart. De uitstoot van CO2, SOx, NOx en PM wordt vermeden door het elektrisch varen op batterijen of brandstofcellen (waterstof) en zorgt voor vermindering van luchtvervuiling.

Van de Kerkhof: “Ik hoop dat andere havens zich zo snel mogelijk zullen aansluiten om dit belangrijke initiatief te omarmen. We streven met z’n allen naar een schone én slimme scheepvaart. Smart shipping valt hier ook onder. Zo realiseren we met elkaar een toekomstbestendige scheepvaart.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -