De Stichting NN-gelden heeft twee opleidingen voor de binnenvaart gefinancierd. Dat blijkt uit de bekendmaking van de jaarcijfers over 2015. Die zijn onlangs door het bestuur goedgekeurd, meldt Koninklijke BLN-Schuttevaer. Die vereniging vormt samen met het CBRB het bestuur van de stichting, onder onafhankelijk voorzitterschap van Arie Kraaijeveld.
De stichting gaat over de NN-gelden, de door Nationale Nederlanden teruggegeven te veel betaalde verzekeringspremies van de mantelovereenkomst die Binnenvaart Nederland ooit had gesloten voor binnenvaartondernemers. Na jarenlange strijd over wie recht had op het geld heeft de rechter bepaald dat dat besteed dient te worden aan projecten in de sfeer van veiligheid en gezondheid van personeel.
In 2015 heeft de stichting 33.550 euro beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van de opleiding Bevrachter Binnenvaart. Er zijn inmiddels twee leergangen aan de gang.
Dit jaar volgde de opleiding Nautisch Ondernemen. Omdat de kosten daarvan vallen in het boekjaar 2016 is het bedrag nog niet gepubliceerd.
Arbeidsomstandigheden
“Beide opleidingen passen goed binnen het kader van de NN-gelden, waarbij helder is vastgelegd dat de gelden besteed moeten worden aan projecten in lijn met de oorspronkelijke mantelovereenkomsten, oftewel ter verbetering van de arbeidsomstandigheden”, aldus Koninklijke BLN-Schuttevaer. “Het bevorderen van de kennis en competenties van mensen in de binnenvaart draagt hieraan bij.”
Bevrachter Binnenvaart
De opleiding Bevrachter Binnenvaart bestaat uit tien modules op hbo-propedeuseniveau. De opleiding draagt bij aan de bevordering van goede arbeidsomstandigheden in de binnenvaart, het voorkomen van ziekteverzuim en de bevordering van de veiligheid. Die onderwerpen komen aan bod in de modules Human Resource Management, Integrale Veiligheid, Maritieme Topografie en Scheepsbouw en Scheepskennis.
Nautisch Ondernemen
De opleiding Nautisch Ondernemen is bedoeld voor schoolverlaters die zich willen verdiepen in de binnenvaart en voor bestaande binnenvaartondernemers die zich verder willen professionaliseren. In de tien modules wordt aandacht besteed aan het bevorderen van ondernemerschap en is aandacht voor veiligheidsbewustzijn. Thema’s die behandeld worden zijn onder andere strategie, financiën, human resource management en leiderschap. De opleiding is op mbo+/hbo-propedeuseniveau.