Dubbele groeicijfers overslag Amsterdam  

0
(foto Max Dijksterhuis/Port of Amsterdam)

De overslag in het Noordzeekanaalgebied is in het eerste halfjaar van 2019 gestegen tot 54,1 miljoen ton. Dat is 7 procent meer dan vorig jaar. Deze stijging is vooral te danken aan de dubbele groeicijfers in de Amsterdamse haven: die pluste met 12,3 procent tot 45,4 miljoen ton. Dat is een nieuw record.

Ook Beverwijk noteerde een stijging van 23 procent en kwam uit op 349.000 ton. In Zaanstad daalde de overslag met 13,2 procent naar 72.000 ton en IJmuiden ging 12,3 procent achteruit tot 8,5 miljoen ton.

Records

De stijging in Amsterdam is in het eerste half jaar veroorzaakt door natte en droge bulk en containers. De overslag van natte bulk steeg met 10,6 procent tot 25,9 miljoen ton. De stijging met 13,8 procent in droge bulk was het gevolg van meer overslag van steenkool (23%) en granen (21%). Dit segment kwam daardoor uit op 17,8 miljoen ton.

De stijging van steenkooloverslag is veroorzaakt door de export naar niet-traditionele markten, zoals India en het Middellandse Zeegbied. Naar verwachting is dit slechts een tijdelijke situatie. De afgelopen jaren daalde het volume van steenkool juist sterk.

De overslag van het aantal containers nam met 35 procent toe. Dat is mede toe te schrijven aan de in 2018 gestarte shortsea-lijndienst van Samskip.

Dalingen

Tegenover de records staan ook dalingen. Zo ging stukgoed met 20 procent terug.

Ook het aantal zeecruiseschepen dat Amsterdam in het eerste halfjaar bezocht daalde: van 74 naar 51. Door de invoering van de toeristenbelasting per 1 januari voor cruises die niet in Amsterdam starten of eindigen, zijn reders uitgeweken naar IJmuiden en Rotterdam.

Het aantal riviercruiseschepen dat Amsterdam in het eerste half jaar bezocht, bedroeg 1189. Een jaar eerder waren dat er 1272. Deze daling schrijft Port of Amsterdam eveneens toe aan de invoering van de toeristenbelasting.

Optimistisch over natte bulk en containers

“Na een recordoverslag in 2018 begint 2019 ook heel goed”, aldus CEO Koen Overtoom van Port of Amsterdam. “In het tweede halfjaar verwachten we een stabilisering. De stijging van de kolenoverslag heeft te maken met gunstige prijsomstandigheden van steenkool. Normaliter is de seizoensopbouw van kolenvoorraden later in het jaar zichtbaar in de overslagcijfers. Vorig jaar was bovendien een flinke daling te zien in kolenoverslag voor het Duitse achterland door de lage waterstand.”

“Naar verwachting zal de groei in natte bulk doorzetten vanwege gunstige marktomstandigheden. Ook verwachten we een verdere groei in general cargo, waaronder containers.”

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.