Directeur Toos  Barrett zegt Prinsenvaart vaarwel

0

Toos Barrett (63) neemt op vrijdag 4 november met een receptie afscheid als directeur van het Maasbrachtse internaat voor schipperskinderen Prinsenvaart en kinderdagverblijf Prokino. De laatste negen jaar werkte Barrett met en voor schipperskinderen; de 37 jaar daarvóór bij kinderen met een beperking. Na 46 jaar gaat ze met pensioen.

De directeur kijkt op tegen het naderende afscheid. “Ik realiseer me dat nu. Dit betekent het einde van mijn loopbaan. We kunnen het afronden met elkaar. En ik kan echt dankjewel zeggen.”

 

Vereeuwigd

Het afscheid van de kinderen heeft al plaatsgevonden met een afscheidsetentje: een Chinees buffet. Toos heeft genoten van dat afscheid en is, zoals zij het zelf verwoordt, ‘vereeuwigd’ op de Prinsenvaart. Een deel van de tuin is verbouwd als wilgenhofje en wigwam. In de stromende regen werd het naambordje met ’t Barrett Hofje onthuld. De kinderen verblijdden de directeur met een persoonlijke bloem.

Op de Prinsenvaart zitten 46 kinderen van zes tot en met achttien jaar, verdeeld over vier woongroepen en een groep begeleid zelfstandig wonen. Toos Barrett hoopt het internaat achter te kunnen laten als een “thuis”, waar schipperskinderen goed kunnen “wonen”. Ze heeft daarvoor, samen met de medewerkers, een aantal zaken in gang gezet. “We zijn binnen Stichting Meander als een van de eerste internaten ISO-gecertificeerd. Van alle dingen die we doen, laten we zien op welke manier we dat doen. Zo zetten we onze kwaliteit goed neer. Ter ondersteuning van onze medewerkers.”

Voor de toekomst van de Prinsenvaart heeft Barrett een ontwikkelingsplan opgesteld: wat willen we? Allereerst werden de gezinshuizen gerenoveerd; een noodzakelijke klus. Ook de binnenspeelplaats is gemoderniseerd. De wens van de kinderen is vervuld: een voetbalkooi.

Gestart werd met het kinderdagverblijf Eigenweisje en de buitenschoolse opvang Pienter. Inmiddels zijn die instellingen onderdeel geworden van de Brede School in de Neutrale Hoek. In 2013 startte de Prinsenvaart met een peutergroep: Beide Handjes.

 

Positief

Een project dat Toos Barrett ter hand nam was de ‘jeugdhulp’. Een vorm van begeleiding van kinderen in de thuissituatie. De projectcoördinator wordt binnenkort aangesteld.

Maar de leegstand in de gezinshuizen moest toch op een goede manier opgevuld worden, vond de praktische directeur. Zoals wasserette Was en Strijk, voor iedereen die de was uit handen wil geven.

Barrett geeft aan positief te hebben samengewerkt met de oudercommissie. Ze laat de woorden “intensief” en “communicatie” regelmatig vallen als het over bezuinigingen en veranderingen op de Prinsenvaart gaat.

Na de receptie van vrijdag 4 november is op 18 november nog een afscheidsbijeenkomst met alle medewerkers. Daarna geeft Toos de sleutels aan haar opvolger.

 

 

tekst en foto: Noud van der Zee

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.