Damen Shipyards Bergum levert Anita op

0

‘We zien écht een markt voor kleinere schepen en belangstelling voor de schepen die wij bouwen.’ Dat zegt Remko Bouma van Damen Shipyards Bergum over de ontwikkelingen in de maritieme industrie. De noordelijke werf leverde onlangs de Damen Combi Freighters 3850 Noordvliet en Zuidvliet en de Damen Combi Coaster 2500 mv Anita op. De werf, onderdeel van Damen Shipyards Group, is klaar voor een opleving van de markt.

De Damen-werf in Bergum bouwt onder andere de series 8200, 2500 en 3850. De Combi Freighters 3850 Noordvliet en Zuidvliet zijn intussen ingebracht in de lijndienst tussen de Baltische Staten en de Zwarte Zee, waar eerder geleverde zusterschepen al hun nut bewijzen. De Combi Freighters 3850 transporteren met name project lading, bulk en stukgoed.
De Noordvliet en de Zuidvliet toonden zelf hun kunnen toen ze op hun maidentrip onderdelen en equipment voor windenergieparken van Duitsland naar het Middellandse Zeegebied vervoerden. Ze namen de lading mee op de twee dekken, waarmee ieder schip is toegerust.

Vertom USC
Commercieel directeur Erik Schultz van Damen Shipyards Bergum onderstreept de positieve marktvisie van zijn collega Bouma. Dat deed hij ondermeer als ‘spreekstalmeester’ tijdens de doopplechtigheid van de Damen Combi Coaster 2500 mv Anita. Dat zee-/rivierschip is gecharterd door het Rotterdamse bedrijf Vertom USC Holding, dat in de wilde vaart actief is.

 

De Anita. (foto Damen Shipyards)

De Anita kan onder meer 54 TEU en een totaallading van 2.500 ton vervoeren. Dat kan droog massagoed zijn, staal of andere lading. Het schip wordt ingezet tussen het Verenigd Koninkrijk en Europese havens.
Door met name de flexibele inzet van zijn hoofdmotor en dus een gunstiger brandstofverbruik en andere eco-maatregelen is dit schip een stuk zuiniger dan zijn voorgangers in deze klasse.

Eerbetoon
De naam is gegeven door de echtgenote van zeebevrachter en oud-voorzitter van de Nederlandse Zeebevrachters Sociëteit (NZS) Ary Vijfvinkel: Anita Vijfvinkel-Pevenage. Damen Shipyards en Vertom UCS Holding vonden dit een passend eerbetoon aan de man die jarenlang gezichtsbepalend is geweest in de internationale zeebevrachterswereld. Zijn vrouw Anita was trots dat ze daaraan als doopster van het schip kon meewerken.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.