Contargo heeft extra maatregelen getroffen voor het geval er op een van zijn terminals een radioactief besmette container binnenkomt. Hoewel autoriteiten stellen dat er geen ernstige risico’s te verwachten zijn, wil het bedrijf het risico uitsluiten dat er een besmette container in het achterland terechtkomt.
"We hebben op eigen initiatief een pakket beschermende maatregelen getroffen om op zo’n eventualiteit voorbereid te zijn", vertelt Ralf Gerlach, Contargo’s veiligheidsfunctionaris. "Al onze achttien terminals hebben gerichte extra procedures gekregen met bijbehorende instructie. Het meest concrete gezondheidsrisico waarop we ons richten, zijn radioactieve stofdeeltjes die gevaarlijk zijn bij inademing. Om dat te voorkomen, worden containers met Japan als oorsprong na aankomst eerst met een dekkleed afgedekt, zodat zulke deeltjes er niet af kunnen waaien of spoelen."
♦ Lees ook: ‘Geen controle op Japanse containers per binnenvaart’
Ralf Gerlach. (foto Contargo)
In nauwe samenwerking met de officiële instanties wordt vervolgens via metingen de toestand van container en lading vastgesteld. Mocht er iets mis zijn, zullen de betrokken instanties de afwikkeling ook overnemen, aldus Gerlach. "Zo lang een container niet vrijgegeven is, zorgen wij er met een afzetting voor dat er geen onbevoegde personen bij kunnen komen."
Zwarte piet
Contargo is een van de eerste logistieke dienstverleners die met eigen preventiemaatregelen inspelen op "het gebrek aan coördinatie bij de verschillende officiële instanties".
"Gezien het feit dat niet elke ‘Japanse’ container in de zeehavens geïnspecteerd wordt, verbaast het mij hoe luchtig de autoriteiten met hun verantwoordelijkheid omspringen. De douane bijvoorbeeld interesseert zich alleen voor de lading, maar niet voor de transportcontainer", aldus Heinrich Kerstgens, algemeen directeur van Contargo. "Maar ook in de Duitse deelstaten wordt de zwarte piet vrolijk doorgeschoven. Wij dragen echter verantwoordelijkheid voor mensen die betrokken zijn bij de logistieke keten vanaf de zeehaven tot in het Europese achterland. Daarom zijn wij nu zelf actief geworden."
Er is onlangs uitsluitend in Noordrijn-Westfalen een samenwerkingsverband opgericht, IMAG, om zich specifiek met deze problematiek te belasten. Indien de samenwerking met de plaatselijke instanties niet naar wens verloopt, is Contargo bereid om zelf in professionele meetapparatuur te investeren.