Clemens maakt kilometers voor kankerpatiënten

0

Hardlopen doet hij al sinds zijn 14e, toen hij op atletiek ging. Clemens van der Heydt loopt op zijn 45e nog geregeld wedstrijden van 10 en 15 kilometer. Maar over drie maanden staat de machinist van het mts Chinook van Chemgas Shipping voor zijn grootste sportieve uitdaging. Dan doet hij namelijk mee aan de loodzware estafetteloop Roparun.

Clemens van der Heydt.
Clemens van der Heydt.

Zijn team, Team 57 Fun4Life, heeft de meer dan 500 kilometer van Hamburg naar Rotterdam al vaker afgelegd. Voor Clemens wordt het de eerste keer. ‘Ik ben afgelopen december door een overbuurman gevraagd om mee te lopen met Fun4Life’, vertelt de Zwijndrechter.

Hij ziet er niet tegenop. ‘Ik ben meer gaan trainen. Ik probeer drie keer per week te lopen, maar als je in de binnenvaart werkt, is dat lastig. Bij Chemgas varen we week op/week af. De gezamenlijke activiteiten en trainingen van het team zijn bijna allemaal toevallig in de weken dat ik aan het varen ben.’

Kilometers

Als de Chinook ergens voor de wal ligt, trekt Clemens zijn loopschoenen aan en maakt hij ter plaatse de nodige kilometers. Het leeuwendeel van de trainingsarbeid verricht hij echter thuis in zijn vrije week.

De Roparun wordt dit jaar voor de 24e keer gehouden. Dat gebeurt elk jaar in het Pinksterweekend. Dit jaar is de start op zaterdag 23 mei; de meer dan 300 teams finishen allemaal Tweede Pinksterdag 25 mei op de Coolsingel in Rotterdam.

De estafetteloop van dik 500 kilometer voerde oorspronkelijk van Rotterdam naar Parijs (vandaar: Roparun). Jaren geleden werd de route omgedraaid en omdat er steeds meer teams meededen werd later een tweede traject toegevoegd: van Hamburg naar Rotterdam. De deelnemers aan de Roparun leveren hun sportieve prestatie om geld op te halen voor mensen met kanker. Het motto van de wedstrijd is: Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven.

 

Hoger doel

 

Naast de sportieve inspanning is er namelijk nog een hoger doel: geld ophalen voor het Roparunfonds, dat vele tientallen projecten ondersteunt die het leven van kankerpatiënten (en hun familieleden) draaglijker maakt. Teams zamelen geld in door Roparun-loten te verkopen, zich te laten sponsoren en allerlei collectes en acties te organiseren. Alles bij elkaar is in de afgelopen 23 jaar meer dan 62 miljoen euro opgehaald voor zorg aan mensen met kanker.

Een Roparun-team bestaat uit maximaal acht lopers. Die lopen ieder gemiddeld 65 kilometer. Daarnaast bestaat een team uit vier fietsers en nog een aantal mensen als begeleiders: chauffeurs, verzorgers, cateraars en wegkapiteins. Het gemiddelde team bestaat uit 25 personen.

Elk team hanteert zijn eigen schema. ‘Wij lopen met twee ploegen van vier. Binnen een ploeg lossen we elkaar telkens na één kilometer af. Na 52 kilometer – daar doen we circa vier uur over – wisselt de ene ploeg de andere af. Zo heb je steeds vier uur rust. Nou ja, rust: je wordt vooruit gereden, krijgt massage en moet eten. Hopelijk lukt het af en toe wat te slapen.’ Het laatste stukje doen de teams compleet, met de begeleiders ook, zodat ze gezamenlijk finishen op de Coolsingel.

 

Fun4Life2Sponsors

Clemens is druk bezig met het werven van bedrijven die via hem en zijn team het goede doel willen sponsoren. Het ligt voor de hand dat hij zich op de binnenvaart richt, de branche waarin hij al sinds 1988 actief is. Toen stapte hij van KOF-school de Noorderhelling zo aan boord bij Chemgas.

Zijn werkgever was de eerste sponsor: Chemgas nam voor 5 december de boterletters voor het personeel af bij Team4Life, dat elk jaar een verkoopactie houdt om zo geld in te zamelen.

‘Ik hoop dat nog veel meer bedrijven zich van hun goede kant laten zien. Alles is bespreekbaar: van gelddonaties tot sponsoring in natura. Denk bijvoorbeeld aan de diesel voor de begeleidersauto’s. Met elke bijdrage zijn we blij.’

 

Steun Clemens en de zorg voor kankerpatiënten

We wensen Clemens van der Heydt, Fun4Life en alle andere teams veel succes. Na de Roparun publiceren we hoe de estafetteloop is gegaan en hoeveel geld er is ingezameld voor de zorg voor mensen met kanker. Daarbij vermelden we ook de sponsors uit de binnenvaart die Clemens hebben gesteund. Bedrijven en particulieren die willen weten hoe ze dat kunnen doen, kunnen op internet terecht op de site van Fun4Life. Rechtstreeks mailen naar Clemens kan ook: c.heydt@chello.nl.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.