- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBoskalis-schepen gaan aan de walstroom in Waalhaven

Boskalis-schepen gaan aan de walstroom in Waalhaven

- Advertentie -

Delen

Vanaf 1 juni 2023 kunnen afgemeerde werkschepen van Boskalis in de Waalhaven walstroom afnemen. Havenbedrijf Rotterdam en Eneco gaan daarvoor voorzieningen aanleggen.

De walstroominstallatie wordt gebouwd op het terrein van Boskalis aan de Waalhaven. Er zijn op deze locatie twee ligplaatsen aan de kade. De bezetting is doorgaans hoog; schepen komen naar het servicecenter in de Waalhaven voor onderhoud en voor de voorbereidingen van offshore-projecten.

De walstroominstallatie krijgt een capaciteit van 2 GWh groene stroom per jaar. Daardoor wordt jaarlijks 1,6 kiloton minder CO2 uitgestoten.

Generatoren

Walstroom is een belangrijk onderdeel van de beoogde energietransitie in de Rotterdamse haven. Dit project past in de gezamenlijke walstroomstrategie van het Havenbedrijf en de gemeente Rotterdam – en ook in de One Planet-strategie van Eneco, dat in 2035 klimaatneutraal wil zijn.

Als alternatief voor het draaien van generatoren biedt walstroom de kans om de uitstoot tot 90 procent te verminderen. Het draagt tevens bij aan geluidsreductie.

Shore Power

Na de walstroominstallatie op de ferry terminal van Stena Line in Hoek van Holland en die op de landtong Rozenburg voor offshore-schepen van Heerema wordt de Boskalis-locatie in de Waalhaven de derde walstroominstallatie voor zeeschepen in het Rotterdams havengebied.

Eneco en Havenbedrijf Rotterdam voeren dit project uit via de Joint Venture Rotterdam Shore Power. Zij zijn eigenaar van de walstroominstallatie. Boskalis realiseert de netaansluiting in eigen beheer. Eneco levert de groene stroom aan Boskalis, afkomstig van Nederlandse wind- en zonbronnen. Het project wordt mede gefinancierd door de gemeente Rotterdam en de Europese Unie via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -