Bomen weg voor bochtafsnijding Schie

0

Er komt beweging in het project Bochtafsnijding Delftse Schie. Provincie Zuid-Holland start maandag 23 februari met het verwijderen en herplanten van bomen langs de Delftse Schie. Dat is nodig voor het project waarbij de vaarweg wordt aangepast.

Een voor de binnenvaart hinderlijke bocht wordt afgesneden. In Rotterdam-Overschie wordt de Delftse Schie over een lengte van ongeveer 800 meter verlegd om de scheepvaart meer ruimte te geven. Om dat mogelijk te maken is het noodzakelijk dat een gedeelte van de bomenrij bij  bedrijvenpark Noord-West wordt verwijderd of herplant.

Verplanten

Als de bomen in de dijk wortelen, kan dit de stevigheid aantasten van het zogenaamde dijkprofiel. In het najaar van 2014 zijn de kleine bomen langs het fietspad onderzocht. Toen bleek dat 36 bomen verplant kunnen worden. Die worden de komende drie jaar onderhouden in het bomendepot van de gemeente Rotterdam. Daarna worden ze weer geplant op een andere locatie in de gemeente.

120 andere bomen verkeren in een te slechte staat om ze te verplanten. Deze worden verwijderd.

Het is bij Overschie lastig manoeuvreren voor schepen. (archieffoto Tekst & Toebehoren)
Het is bij Overschie lastig manoeuvreren voor schepen. (archieffoto Tekst & Toebehoren)

Archeologische opgravingen

Op 2 maart start een archeologische opgraving in het projectgebied. In 2013 werd de bovenlaag van de grond al gesaneerd van verontreinigingen. Aan de westzijde van de toekomstige vaargeul zijn destijds archeologische resten gevonden. Dit was voor alle betrokkenen een verrassing.

Het opgraven van de vondsten duurt circa twee weken. Tijdens de opgravingen wordt er onder milieukundig toezicht een kleine sanering in de onderlaag uitgevoerd. De provincie heeft het voornemen om de vondsten tentoon te stellen in museum Oud Overschie.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.