Boek belicht geschiedenis van Nehalennia, godin van de zeevaarders

0
omslag boek 'Wat is Nehalennia zonder schip'

Maandag 6 december is Wat is Nehalennia zonder schip? verschenen. Auteur Dimp Nelemans overhandigde het eerste exemplaar van het boek aan de Zeeuwse gedeputeerde Harry van der Maas.

Met uitgave van het boek, in eigen beheer, wil Stichting MAD de aandacht vestigen op het nog onbekende verhaal van de verering van Nehalennia, de godin van de zeevaarders. In Colijnsplaat staat een gereconstrueerde tempel van Nehalennia. Die wordt sinds de opening in 2005 bezocht door hen die troost zoeken dan wel de godin om een gunst vragen.

Scheldedelta

Er is uitgebreid studie verricht naar de geschiedenis van de godin. Stichting MAD wil, met de uitgave van het boek, ook de aandacht vestigen op de nog niet ontsloten geschiedenis van het Zeeuwse deltagebied die na de protohistorie de overgang maakte naar de Romeinse periode.

Aan de monding van de Schelde zijn, ter hoogte van het huidige Noord-Beveland, sinds 1970 meerdere vondsten aangetroffen van een tempel en de Romeinse havenstad Ganuenta. Dat kan wijzen op handelsvaarroutes van en naar het gebied en verklaart de verering van Nehalennia.

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.