- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws'Boegwater' geeft bijzondere kijk op binnenvaart

‘Boegwater’ geeft bijzondere kijk op binnenvaart

- Advertentie -

Delen

De binnenvaart zou een gesloten wereld zijn. Maar Karin Anema werd vooral getroffen door de gastvrijheid van de schippers. De schrijfster mocht meevaren, soms dagen of wekenlang, en kreeg antwoord op al haar vragen. De onderdompeling in de voorheen voor haar onbekende wereld resulteerde in het boek Boegwater. Leven op de binnenvaart.

Het 300 pagina’s tellende boek werd vrijdag 15 september in Dordrecht gepresenteerd. Aan boord van de René Siegfried, het museumschip van Vereniging De Binnenvaart, reikte Anema de eerste twee exemplaren die middag uit aan tankvaartondernemer Antonio Dos Reis (foto boven) en voormalig binnenvaartbestuurder Martin van Dijk.

Anema vertelt in Boegwater hoe binnenschipper Jopie Groenhof van de Neerlandia de 13-jarige Antonio Dos Reis aan boord neemt als matroos. Hij leert de Kaapverdische jongen varen. Antonio blijkt uit het juiste hout gesneden en doorzettingsvermogen te hebben. Ondanks de vaak onheuse, ronduit racistische bejegeningen weet hij zijn plek te veroveren in de binnenvaart. Inmiddels is hij een succesvolle ondernemer en eigenaar van mts Pride of Faial.

 

Inlevingsvermogen

Karin Anema (1955) is schrijfster en journaliste. Met groot inlevingsvermogen en met oog voor sprekende details verdiept zij zich in verschillende culturen. Van haar verschenen eerder onder meer De groeten aan de koningin, Mexicaanse sneeuw en De laatste grens, dat genomineerd werd voor de Bob den Uylprijs. Vandaag koop ik alle kleuren (het levensverhaal van een man en zijn psychoses) is in het Duits vertaald en wordt verfilmd.

Martin van Dijk ontving, als oud-bestuurder in de binnenvaart, het tweede exemplaar.

De schrijfster begon haar binnenvaartproject blanco. Ze gaf haar ogen en oren de kost om te achterhalen wat voor mensen het zijn, die schippers. Hoe leven ze, hoe zit hun cultuur in elkaar? Ze heeft naar de schippers geluisterd. Naar hun verhalen. Over hun strijd om het bestaan. Over vroeger.

Jopie en Antonio komen om de beurt aan het woord in het boek. Dat wisselende perspectief maakt de reconstructie van hun levens indringender. Anema weet zo universele thema’s als doorzettingsvermogen, generatieconflicten, integratie en discriminatie te behandelen. Thema’s die ook mensen aan de wal aanspreken, zo zei ze bij de presentatie.

Boegwater. Leven op de binnenvaart. is verschenen bij Uitgeverij Scriptum. Het is te koop voor € 22,50. Bestellen kan hier.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -