Blauwe Golf-concept ook in Vlaanderen

0

Na de introductie langs de Twentekanalen in oktober 2019, gaat het consortium bestaande uit Panteia en 4Shipping het Blauwe Golf-concept uitrollen in Vlaanderen.

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid heeft een subsidie verleend voor dit project, omdat het bijdraagt aan de doelen van de Vlaamse overheid: efficiënter vervoer, een betere doorstroming, ketensamenwerking en havenoverschrijdende digitale infrastructuur.

Blauwe Golf Twentekanalen omvat een bevrachtingsapplicatie, een strategische en multimodale routeplanner en een one-stop-shop oplossing waarbij binnenschippers relevante informatie over vaarwegen, waterstanden en kunstwerken kunnen raadplegen. Panteia stelt de applicatie te zien als “een combinatie van Booking.com en Google Maps, maar dan voor de binnenvaart”. De grensoverschrijdende uitrol ervan zorgt er volgens Panteia voor dat binnenschippers “niet langer allerlei applicaties hoeven te gebruiken om een internationale reis te plannen”.

“Gebruikers van het platform gaan merken dat er meer en beter inzicht ontstaat over faciliteiten op de Vlaamse waterwegen, waaronder locaties en bezetting van ligplaatsen. Ook wordt er een meer nauwkeurige inschatting gegeven van de verwachte aankomsttijd van een schip. Dit komt doordat we gaan werken aan wachttijdvoorspelling bij de sluizen op de drukste binnenvaartcorridors en doordat we de invloed van de getijden mee gaan nemen in onze voorspellingen. Ook wordt de marktplaatsmodule verder verbeterd. Niet alleen verwachten we een toestroom van Vlaamse lading die via het platform verhandeld wordt, ook dragen we bij aan papierloos transport door de uitwisseling van transportdocumenten te digitaliseren. Verladers krijgen met behulp van track & trace actueel inzicht in de status van hun transport.”

Panteia en 4Shipping benutten het project daarnaast om de datastromen achter de applicatie aan te passen aan de nieuwe internationale standaard van de Vlaamse Waterweg met de VisuRIS-applicatie. Veertien Europese vaarwegbeheerders zijn actief in het Europese RIS-Comex project om deze standaard te implementeren op nationaal niveau.

Duurzaamheid

Panteia en 4shipping verwachten ook een bijdrage te leveren aan de duurzaamheid van de sector. “Door het ladingaanbod op het platform te vergroten, maken we het mogelijk om lege reizen te voorkomen. Dit zal tevens een positief effect hebben op de wachttijd bij sluizen; er hoeven immers minder lege schepen geschut te worden. Ook dragen we bij aan modal shift-doelstellingen door de totale vervoerskosten terug te brengen, onder andere door de administratieve handelingen die bij binnenvaarttransport komen kijken, terug te dringen. Tevens verbeteren we de doorstroming op de waterwegen door actueel inzicht en voorspellingen over drukte en wachttijden zodat schippers kunnen anticiperen.”

Panteia en 4shipping werken vanaf nu tot eind 2022 aan de uitbreiding van Blauwe Golf applicatie. Gebruikers kunnen het platform gewoon gebruiken; nieuwe functionaliteiten zullen periodiek worden toegevoegd. De Blauwe Golf applicatie is te benaderen via de volgende link: app.4shipping.com.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.