Binnenvaart op de radio

0

Zaterdag 21 oktober werd op Terneuzen FM een item uitgezonden over het personeelstekort in de binnenvaart. Als omroep van een havenstad is de (binnen)vaart een van hun aandachtspunten. Ze wilden graag een binnenvaartondernemer interviewen en een vertegenwoordiger uit de regio spreken.

Het BVB heeft de contactgegevens verstrekt van Marjolein Bronder, de regiovertegenwoordigster in Zeeland van Koninklijke BLN-Schuttevaer. Zij vond Jan Linthout van Inge Shipping bereid mee te werken aan een interview. Het BVB heeft tevens achtergrondinformatie verstrekt over de sector. Zaterdag tussen 11.00 uur en 13.00 uur is het item uitgezonden en op dinsdag 24 oktober is dit item tussen 08.00 en 09.00 uur herhaald.

Werkbezoek

Vrijdag 13 oktober organiseerde het BVB een werkbezoek voor Adriaan Zeilemaker, plaatsvervangend directeur Maritieme Zaken en tevens hoofd zeehavens bij het ministerie van I&M. Hierbij waren ook zijn collega Jos Holtus en Peter Schaberg van Koninklijke BLN-Schuttevaer aanwezig.

In de ochtend is het gezelschap aan boord van het ms Nadorias ontvangen. Dit hybride aangedreven containerschip van Sendo-Shipping deed diverse terminals aan in de haven en lag op dat moment te laden en lossen in de Hartelhaven. En aangezien deze locatie moeilijk via land te bereiken was, heeft het Loodswezen Rotterdam-Rijnmond ons aan en van boord gebracht, waarvoor onze hartelijk dank!

De congestie in de haven, verduurzaming, bemanning, maar ook andere aandachtspunten in de containerbinnenvaart kwamen aan bod.

In de middag werden we aan boord van het ms Shalimar van Leen den Haan ontvangen. Dit schip, aangesloten bij de NPRC, vaart in de vaste zoutpendel van Delfzijl naar Rotterdam. Er is uitvoerig gesproken over de coöperatie, de markt en de rol van de overheid bij bijvoorbeeld verdere verduurzaming.

Beide bemanningen hartelijk dank voor de gastvrije ontvangst en medewerking!

Arbeidsmarktagenda

Het BVB roept de sector op te komen tot een gezamenlijke strategische arbeidsmarktagenda voor 2018-2030 en neemt hier graag het voortouw in. Dit kwam naar voren tijdens het Binnenvaartcafé op 11 oktober waar Mariska van der Starre van het BVB een presentatie hield.

Dit Binnenvaartcafé organiseert het BVB drie keer per jaar, samen met het Havenbedrijf Rotterdam. Het BVB is van mening dat een gezonde branche een gezond personeelsbestand met voldoende vakbekwaam personeel moet hebben. Een strategisch plan om dit aan te pakken en dat meerdere jaren bestrijkt is hiervoor nodig.

Eerst moet precies onderzocht worden wat er nodig is, waar dat nodig is en waar we precies over praten als het gaat om een ‘tekort’. Pas dan kun je het probleem aanpakken waar dat het meest wringt. Mariska voert al diverse gesprekken met partijen in de sector: brancheorganisaties, sociale partijen, scholen, ondernemers en bedrijven. Ieder kan in de uitvoer van de agenda zijn eigen rol spelen. Voor het BVB zou als promotiebureau een rol weggelegd zijn in het uitrollen van een langdurige wervingscampagne.

Tijdens dit Binnenvaartcafé was er tevens aandacht voor de online bevrachtingsplatforms TEUbooker en 4Shipping. Er werd bij de netwerkborrel na afloop nog uitvoerig nagepraat.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.