Binnenvaart in de kijker tijdens Regionale Techniekspelen

0

Om beter in te spelen op de behoefte aan technisch geschoold personeel hebben de middelbare scholen in de regio Gorinchem-Vijfherenlanden-Alblasserwaard-Drechtsteden de koppen bij elkaar gestoken. Op dinsdag 16 oktober organiseerden zij ieder in hun eigen subregio Regionale Techniek­spelen met het doel leerlingen van het primair onderwijs te interesseren voor een middelbare schoolopleiding in de technische sector.

De binnenvaart was vertegenwoordigd door Koninklijke BLN-Schuttevaer in de Zwijndrechtsewaard, waar vijftien basisscholen het evenement bezochten. Het doel was de leerlingen, die aan het begin van hun keuzeproces voor middelbaar onderwijs staan, te interesseren voor opleidingen die zorgen voor toeleiding naar een (nautisch)-technisch beroep.

Het BVB heeft divers folder- en postermateriaal beschikbaar gesteld om daar te kunnen verspreiden. Zeker vijf klassen vol leerlingen uit groep 7 kregen te horen over de mogelijkheden om te kiezen voor een baan in de binnenvaart. Zo kunnen ze vroeg voorsorteren op een opleiding en vervolg­opleiding richting de binnenvaart.

Bijzondere filmopnames

Het BVB is benaderd door filmmaatschappij Eyeforce die op zoek was naar een schip voor het maken van een promotiefilm voor de Red Bull Knockout in Scheveningen. Dit is een loodzware motorrace op het strand in Scheveningen waar in november honderden motorcrossers uit de hele wereld aan mee doen.

Voor de promo rijdt stuntcoureur Robbie Maddison, die bekend is van zijn stunts in de James Bondfilm Skyfall, over het water in en rondom Den Haag. Ze hebben nu ook beelden geschoten aan boord van een binnenschip in de regio Den Haag, waar de motorcrosser met de autokraan in het water is gezet voor opnames onder water.

Het BVB vond via Maaskade Bevrachters het mts Insomnia bereid hieraan mee te werken. Of de beelden uiteindelijk gebruikt zullen worden is nog niet zeker; het was voor omstanders in ieder geval een bijzonder schouwspel. Bedankt aan het mts Insomnia en Maaskade Bevrachters voor de medewerking!

 

Congres Binnenvaart Versneld Verduurzamen

Dinsdag 16 oktober was het BVB aanwezig bij het congres Binnenvaart Versneld Verduurzamen, georganiseerd door Connekt in Delft. Connekt is een onafhankelijk netwerk voor slimme, duurzame en sociale mobiliteit. Met partijen in de sector bedenken en realiseren ze tastbare oplossingen voor een duurzame en economisch betere wereld. Het faciliteren van een dergelijk congres om partijen over het thema verduurzamen in de binnenvaart te informeren en na te laten denken is hier onderdeel van.

Tijdens het congres lichtte het ministerie de Green Deal Zeevaart, Binnenvaart en Havens toe die nu met vele partijen in de sector tot stand wordt gebracht. Hiermee werd een kader geschetst voor welke opgave we als sector staan. Vervolgens werd gezocht naar een antwoord op de vraag: hoe kunnen we dat dan invullen?

Het ging deze middag niet zozeer om technische toepassingen aan boord, maar er werd vooral gekeken naar hoe bijvoorbeeld ook winst behaald kan worden in de keten door datagedreven binnenvaartlogistiek, een betere benutting van terminalinfrastructuur en de aanpak om verladers en vervoerders te verleiden tot groener vervoer met gebruik van een ‘weconnect-app’. Dus voorbeelden van oplossingsrichtingen voor het realiseren van milieuwinst in de binnenvaart, naast het daadwerkelijk schoner maken van de schepen.

Voor het BVB zijn dergelijke bijeenkomsten goed om op de hoogte te blijven van actuele thema’s in de sector, welke spelers en activiteiten daar een rol in spelen en uiteraard belangrijk voor het vergroten van ons netwerk.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.