De documentaire ‘De Werf’ van regisseur Jo van Geneijgen en de vroegere eigenaren van de oude scheepswerf uit Weert, de familie Driessens wordt zondag 25 november voor een groot publiek getoond. Een tijdsbeeld met foto- en filmmateriaal van de onderneming van weleer aan de Zuid-Willemsvaart.
Aanleiding voor de documentaire was de vondst van bijna 70 jaar oud beeldmateriaal van de Weerter werf door oud-directeur Frans Driessens (74). “Ik heb de kleine rolletjes met filmmateriaal rond 1990 gevonden, toen ik het kantoor van mijn vader opruimde. Ik heb ze allemaal aan elkaar geplakt zonder de volgorde in de gaten te houden.”
Zijn zus Jeanne heeft het filmmateriaal opgeschoond en wilde het graag laten digitaliseren. Jeanne: “Ik ben toen naar Jo van Geneijgen gestapt. Hij ging met de beelden aan de slag en heeft ze bij een gespecialiseerd bedrijf in Eindhoven laten digitaliseren en heeft er met toevoeging van veel oude foto’s en een interview met oud-werknemer Bair Daniels een documentaire van gemaakt.”
Weerter kempenaar
In 1887 startte Jozef Driessens samen met zijn zoon Frans met het vervaardigen van stalen schepen aan de Zuid-Willemsvaart. Dit verliep zo goed, dat in 1907 de NV Weerter Scheepsbouwmaatschappij werd opgericht. Tot aan het 40-jarig jubileum in 1947 liepen er 145 schepen voor binnen- en buitenland van stapel. Ook na de Tweede Wereldoorlog heeft het bedrijf veel nieuwbouw bedreven. Na 1980 kwam het accent op scheepsreparatie te liggen. De scheepswerf moest uiteindelijk haar poorten sluiten in 1995.
Frans Driessens: “Mijn opa heeft in de jaren 20 van de vorige eeuw de Weerter kempenaar ontworpen, een schip van 50 bij 6,60 meter. Die stond bekend als volle kempenaar. Dat had te maken met het grote laadvermogen bij een bepaalde diepgang. Ze konden veel laden en waren populair bij schippers. Er is een jaar geweest waarin dertien kempenaars werden afgeleverd. In die periode had de werf werk voor 200 man personeel.”
De documentaire begint met oude beelden van de werf uit de jaren 50. Vooral het te water laten van schepen trok grote belangstelling. De oevers van de Zuid-Willemsvaart stonden op die momenten vol publiek.
Moeilijke karweien
Frans: “Vervolgens tonen we het gesprek met Bair Daniels. Hij heeft 52 jaar op de werf gewerkt. Bair was met zijn vader meegekomen en heeft toen in de klinkploeg gezeten. Dat deden ze met zijn vieren. Later heeft Bair een opleiding genoten op de werf. Na de nieuwbouwperiode heeft Daniels gewoon in de reparatie gewerkt. Hij werd vooral ingezet op moeilijke karweien. Bair heeft aan Jo van Geneijgen en mij verteld hoe het werk vroeger verliep op onze werf. Na de oorlog werkten er vijftig tot zestig werknemers. Dat was vooral reparatiewerk, omdat de Duitsers schepen hadden vernield op hun terugtocht. Dat gebeurde in de havens van Maasbracht en Panheel.”
Bair Daniels is kort na de eerste vertoning van de film overleden. Hij was 89 jaar. Hij heeft de film nooit gezien.
Jeanne: “Daarna komen de familiefilms in de documentaire aan de beurt. Vooral vieringen rond Pasen en de eerste communie. Wij woonden in het woonhuis/kantoor op de werf. Vanuit de ouderlijke woning was het klinken op de scheepswerf goed te horen. De wijk was nog niet volgebouwd. Dat geluid droeg toen ver.”
Jeanne: “We hebben de film eerst in besloten kring en daarna op Moederdag voor bekenden gedraaid. Toen kwamen de films van onze broer Karel boven water en die zijn in de film gemonteerd. We kenden het beeldmateriaal wel, maar wisten niet waar het gebleven was.”
Veel belangstelling
Jeanne sprak de teksten van de documentaire in in het Weerter dialect. Frans en Jeanne Driessens verwachten zondag 25 november veel belangstelling voor de documentaire. Op de eerste openbare vertoning waren ruim 200 bezoekers aanwezig.
Frans: “Op 4 november hadden we veel belangstelling gekregen van oud-personeelsleden en inwoners van Weert. Ze waren positief over de documentaire. Veel mensen hadden geen idee wat zich vroeger op onze werf afspeelde. Dat er zoveel activiteit en bedrijvigheid was, hadden ze niet verwacht.”
De film is zondag 25 november om 15.00 uur gratis te bezichtigen in Café Zaal Dennenoord (adres: Voorhoeveweg 2 in Weert). De film duurt ongeveer een uur.