- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekBij Pont 13 is ook het meubilair te koop

Bij Pont 13 is ook het meubilair te koop [Joechjachen]

- Advertentie -

Delen

Eigenaar René Langendijk met chef Niels Veenvliet. (foto’s E.J. Bruinekool fotografie)

Pont 13 is een tot bar/restaurant omgebouwde veerpont die van 1927 tot 1995 werd gebruikt voor vervoer van voetgangers en motorvoertuigen over het IJ. Scheepsreparateur René Langendijk redde de pont van de sloop en opende in oktober 2005 zijn bar/restaurant Pont 13. Sinds april 2009 heeft de pont een definitieve ligplaats aan de Haparandadam in de Westelijke Houthavens.

Nadat het Gemeentelijk Vervoerbedrijf de veerpont in 1995 had afgedankt, is deze korte tijd in gebruik geweest voor vrachttransport richting IJburg. Na wat omzwervingen werd de pont uiteindelijk in Zaandam te koop aangeboden als ‘oud ijzer’.
“Ik heb haar in 2004 gekocht en er eerst maar eens een dak op gezet. Daarna is alles geïsoleerd en grondig verbouwd tot een fatsoenlijk restaurant.” Als scheepsreparateur deed Langendijk de verbouwing in eigen beheer en zelfs de inrichting is van eigen hand. “Daarvoor was en is zoveel belangstelling dat wij de tafels, het barmeubel en de kachels op aanvraag produceren voor zowel bedrijven als particulieren”, vertelt Langendijk. “Behalve het menu staat ook het meubilair, met prijs en al, op de website.”

Schippers
Pont 13 trekt bezoekers uit de binnenstad, het gebied rond de Westelijke Houthavens en ook menig schipper weet het restaurant van Langendijk te vinden. “Natuurlijk heb je als scheepsreparateur heel wat connecties in de binnenvaart. En zij waren zeker in het begin benieuwd naar wat die René nu weer had bedacht. Maar er komen ook heel wat schippers die ik niet ken. Dat komt doordat onze plek tegen de meerplaats voor binnenschippers ligt.”
“Ze komen overigens niet alleen eten maar ook borrelen. Zeker bemanningen van benzinetankers die soms tot twee weken hier liggen, komen regelmatig. De belangstelling voor onze bar is zelfs zo groot dat wij het terras binnenkort uitbreiden.”
De liefde van Langendijk voor Italië, en dan vooral voor de streek Le Marche waar hij een boerderijtje heeft, is terug te vinden op het menu van Pont 13. “Een paar keer per jaar rijd ik naar Italië om daar een heel assortiment salami’s en andere droge worsten weg te halen. Verder importeren wij uit die streek ook zelf ingemaakt fruit en wijnen. Dat kost weliswaar tijd en het is ook duurder, maar de smaak is veel beter dan van soortgelijke producten die je in Nederland koopt. Het is het meer dan waard.”

Vergeten groenten
Langendijk en zijn chef-kok Niels Veenvliet besteden veel aandacht aan goede en eerlijke producten. “Het stempeltje ‘biologisch’ zegt niet zo veel”, vindt Veenvliet. “Waar het om gaat, is dat je werkt met lokale leveranciers die je kent; leveranciers waarvan je weet dat ze goed met hun dieren omgaan. Leveranciers die groenten en fruit telen van het seizoen. Leveranciers die ook kiezen voor de zogenaamde ‘vergeten groenten’ en fruitsoorten die meer aandacht vergen en wellicht minder opbrengen per vierkante meter maar die wel heerlijk smaken. En natuurlijk is alle vis die wij serveren duurzaam gevangen.”
De Italiaanse slow-food beweging is, zo stelt Langendijk, het uitgangspunt bij alle gerechten. “Je moet niet alleen de tijd nemen om te lunchen en te dineren maar ook om te koken. Heus, het smaakt zo veel beter.”
En dat blijkt, want de belangstelling voor de gerechten van Veenvliet en zijn team is groot. Vanzelfsprekend staan op de lunchkaart diverse antipasti (€ 26,00 per gerecht). Er is een vis-, een vlees- en een vegetarische variant. De vegetarische antipasto met truffelkaas, caponata, rode biet, Amsterdamse feta, artisjokkencrème, olijven, dadels, gemarineerde paddenstoelen en bruschette is ook voor niet-vegetariërs een aanrader. Voor wie iets meer Amsterdams zoekt, is het eveneens goed toeven bij Pont 13. Vooral de klassieke boterham met gerookte ossenworst, mosterd en cornichons (€ 8,50) vindt gretig aftrek bij de ‘echte Amsterdammers’.

Voor het diner biedt Pont 13 een keuze uit antipasti, voorgerechten, soepen, hoofdgerechten en desserts. De antipasti van de lunchkaart komen terug bij het diner en zijn, als deel van een 3- of 4-
gangendiner (respectievelijk € 42,- en € 50), ook als halve porti verkrijgbaar. Los wordt voor voorgerechten € 13, voor hoofdgerechten € 24,50 en voor desserts € 7,50 in rekening gebracht.
Naast de antipasti kent de kaart – op dit moment – drie voorgerechten. Waaronder koningsgamba met salade van pijlstaartinktvis, prei, rettich en ei. Als hoofdgerecht er is onder meer een hele vis van de gril (de soort kan per dag variëren) met rode rijst uit de Camarque, tomatensalade, geroosterde venkel en persillade en een lamspastrami met navarin, raapstelen, nieuwe aardappeltjes, lentegroenten en mojo verde.
Voor het nagerecht biedt Pont 13 onder meer drie soorten kaas met vijgen-notensalami en crackers, een chocoladetaart met witte chocolade hangop en een rabarbercrumble met koude vanillesabayon.
Vertrekken na het diner om een leuke bar op te zoeken is niet nodig. Pont 13 staat bekend om zijn gevarieerde aanbod aan wijnsoorten en is niet voor niets maar ook een bar, met terras.

Restaurant Pont 13
Haparandadam 50
1013 AK Amsterdam
(020) 770 27 22
www.pont13.nl

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -