Beatrix opent GATE-termnial

0

Vanmiddag opent koningin Beatrix op de Maasvlakte de Gate LNG-terminal. Het is de eerste Nederlandse importterminal voor vloeibaar aardgas.

(foto Aeroview)

Gate (de afkortng komt van Gas Access To Europe) is eigendom van Nederlandse Gasunie en Koninklijke Vopak. Aanleiding voor het ontwikkelen van de terminal als onafhankelijk distributiepunt voor Europese energiebedrijven, is de toenemende vraag en de afnemende productie van aardgas in Noordwest-Europa.
Gate-terminal ontvangt het vloeibare aardgas LNG, dat per schip wordt aangevoerd, waarna het vervolgens gasvormig wordt gemaakt voor levering aan het Nederlandse gastransportnet en levering aan Noordwest-Europese markten. Op 1 septmber werd de eerste lading afgeleverd.

Rotterdam Energy Port
De terminal is belangrijk onderdeel van ‘Rotterdam Energy Port’. De Rotterdamse haven vervult al jarenlang een vooraanstaande rol als energiehaven, in overslag, verwerking en opwekking van energie. Bijna de helft van de goederenoverslag in Rotterdam betreft energiestromen: 200 miljoen ton per jaar aan olie, brandstoffen en kolen. Voor Nederland en Noordwest-Europa heeft Rotterdam een sleutelpositie voor de dagelijkse energievoorziening.
Rotterdam Energy Port bundelt LNG, kolen, biomassa, energieopwekking en CO2-afvang en -opslag tot een groeiconcept waarin capaciteit, kennis en technologie samenkomen. Hvenbedrijf Rotterdam wil de komende decennia een voortrekkersrol vervullen in de transitie naar een schonere en strategische energiemix.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.