Voor mensen die lijden aan keuzestress zal het even lastig zijn, maar grote kans dat ook zij zich na hun bezoek aan Bagels & Beans voldaan en vrolijk voelen. Met zo’n 25 verschillende bagels – de één nog lekkerder dan de andere – is kiezen geen eenvoudige zaak.
Gelukkig zitten de vestigingen van de keten van bijzondere broodjeszaken (mag je Bagels & Beans eigenlijk wel zo noemen?) door heel het land. Dus volop kansen om de hele menukaart af te werken.
En overal is de doelstelling van de medewerkers dat “iedereen bij ons blijer moet vertrekken dan dat hij of zij bij ons is binnengekomen”, zegt Carmen Pereira. Zij is eigenaar van de Bagels & Beans aan de Stieltjesstraat in Rotterdam.
Versgebakken
Daar slagen de bagels en het personeel er in elk geval in om die doelstelling waar te maken. De ruime zaak, licht en luchtig door de metershoge ramen, de pastelkleuren en de geur van versgebakken bagels zorgen voor een vakantiegevoel.
Er is ook een zit- en speelhoek voor kinderen.
De vriendelijke en goedlachse serveerster toont begrip als ik mijn keuze met moeite kan maken: wordt het er één met rookkippetje, avocadao, basilicumdressing, pijnboompitjes en sla, of stel ik hem zelf samen met creamcheese en bijvoorbeeld wilde zalm uit Alaska, kappertjes, uitjes en sla? Nee, het wordt toch een warme met geitenkaas, bacon en pijnboompitjes. En dan zijn er ook nog zeven verschillende soorten bagels: wit, bruin, sesam, alles en multigraan, tomaat en kaneel/rozijn. O, en – heel bijzonder – zelfs een glutenvrije variant.
Bij Bagels & Beans wordt gewerkt met eerlijke en biologisch verantwoorde producten. Neem bijvoorbeeld de koffie (vandaar de ‘beans’ uit de naam): die komt van een kleine plantage uit Panama, de Janson Estate, waar de werknemers een goed loon ontvangen. Ook de andere producten – of het nu de gezonde sapjes zijn of de brownies, muffins en andere zoetigheden – kun je met een gerust geweten eten (al blijft het opletten met de calorieën).
Nice
De winkels zijn niet vergelijkbaar met de bagelshops uit de Verenigde Staten, de bakermat van de harde ronde broodjes met een gat erin. Ronald Bakker en Ninande Thio, de oprichters van Bagels & Beans, werden geïnspireerd door de producten, kleuren en geuren die ze in en rond de Zuid-Franse badplaats Nice tegenkwamen. in 1995 begonnen ze het – inmiddels bekroonde – franchiseconcept in Amsterdam. Nu zijn er 45 Bagels & Beans in Nederland en de bedoeling is dat er nog circa dertig bij komen.
De muren zijn beschilderd door een kunstenares, die bagels combineerde met Rotterdamse iconen.
“Ik was nummer 41 en de derde in Rotterdam”, vertelt Carmen. Zij opende haar Bagels & Beans aan de Stieltjesstraat vorig jaar mei. Het was een carrièreswitch voor de Spaanse. “Ik had zestien jaar bij KPN gewerkt en daarna tweeënhalf jaar bij een ICT-groothandel en dat was ik zat. Als accountmanager reed ik door het hele land en door de files zat ik vaak drie uur in de auto voor één klant. Het vele file rijden werd op een gegeven moment heel vervelend.”
Filosofie
De horeca is zo’n beetje het tegenovergestelde. Het kan Carmen niet druk genoeg zijn in de zaak. “Ik had vroeger ook in de horeca gewerkt. M’n eerste baantje was bij McDonalds, haha. Daarna werkte ik nog bij een Spaans restaurant in Delft en een pannenkoekenhuis op Kijkduin. Ik wist dus wel wat ik kon verwachten.”
Een eigen bedrijf trok haar al langer en toen ze twee jaar geleden een interview las met Bakker en Thio, werd Carmen gegrepen door hun filosofie en het concept van Bagels & Beans. Ze bestudeerde de website waarop het verhaal wordt uitgelegd en meldde zich aan als potentiële franchisenemer. Een jaar later was de zaak aan de Stieltjesstraat een feit.
Daar zit Bagels & Beans op de hoek met de Levie Vorstkade, tussen de Koninginnebrug en de Erasmusbrug. Er is al een terras direct voor de deur. Onlang kreeg Carmen de vergunning voor een extra terras aan de zijkant van de straat, bij het water.
Leestafel
Alle bagels, koffie en andere producten zijn ook mee te nemen. “Als men vooraf belt zorgen we dat het klaar staat. Laten bezorgen kan ook”, zegt Carmen. “Daar maken we nog geen reclame voor, maar er zitten hier veel bedrijven op de Kop van Zuid; dus er is potentie genoeg.”
De leestafel. (foto’s MG Redacties)
Door heel de zaak is gratis Wifi beschikbaar. Wie ook nog stroom nodig heeft voor zijn laptop kan de stekker inpluggen bij de leestafel. Al lopen internet en e-mail daar de kans het onderspit te delven door de ruime keuze uit dagbladen en tijdschriften binnen handbereik.
Geen stress; je mag zo lang blijven zitten als je wilt. Volop tijd om te lezen dus. En te proeven…
Bagels & Beans
Stieltjesstraat 210
3071 JX Rotterdam
(010) 290 02 69
[email protected]
www.bagelsbeans.nl