ASV niet eens met voorstellen BLN voor terugdraaien afvalabonnement

0

De voorstellen aan minister Schulz van Haegen om het abonnementssysteem voor scheepsafval terug te draaien, worden niet onderschreven door de ASV. Een bericht van BLN naar aanleiding van een ontmoeting van BLN met Vrouwen in de Binnenvaart wekt die indruk, vindt ASV-voorzitter Sunniva Fluitsma.

“Deze voorstellen zijn bij ons weten door BLN gedaan, in ieder geval buiten de ASV om”, schrijft ze in een reactie. “Het gesprek dat plaatsgevonden heeft op 23 december, en de eventuele voorstellen die daaruit naar voren zouden kunnen komen, is dan ook NIET teruggekoppeld naar de ASV door BLN. De ASV heeft dus ook helemaal NERGENS fiat op gegeven (ook niet kunnen geven). Er zijn dus ook GEEN afspraken gemaakt om deze voorstellen gezamenlijk te doen.”

Het gaat om de volgende voorstellen:
• Heropening van de afgiftemogelijkheid bij de grote overnachtingshavens, de Maas en het Twenthekanaal is urgent in verband de feestdagen
• Koppel de bunkerheffing van € 7,50 die nu volgens het Scheepsafvalstoffen Verdrag uitsluitend mag worden gebruikt voor de afgifte en inname van olie- en vethoudend scheepsbedrijfsafval (artikel 6) aan de afgifte en inzameling van overig scheepsbedrijfsafval (huishoudelijk afvalwater, huisvuil, zuiveringsslib, slops en niet-oliehoudend KGA, artikel 7)
• Er is een overschot ontstaan uit de bunkerheffingen. Dat zou (gedeeltelijk) gebruikt kunnen worden om de inzameling en afgifte tot 01-01-2016 te financieren
• De vuilnisbakken moeten zo spoedig mogelijk terug waar ze stonden. Ze moeten worden afgesloten met een chipslot zodat ze alleen te openen zijn door de binnenvaart
• Varenden krijgen tot 01-01-2016 gratis chipkaarten. Hiermee kan duidelijk in beeld worden gebracht waar en hoeveel de binnenvaart precies afgeeft.
• Met die gegevens kan een nauwkeurig beeld worden geschetst van de behoefte en de kosten
• BLN zal ter informatie en verduidelijking een juridisch onderzoek laten verrichten naar de reikwijdte en betekenis van Artikel 7 lid 1 van het SAV. (In havens, bij overslaginstallaties alsmede bij ligplaatsen en sluizen worden voor de inname en verwijdering van huisvuil geen aparte heffingen geheven)

Onbegrijpelijk
Fluitsma: “De ASV is er altijd TEGEN geweest dat de heffing van de 7,50 op de gasolie hiervoor gebruikt zou worden. De ASV verwijst nogmaals naar de petitie die door meer dan 1.000 schippers getekend is en waar precies in staat waar we (nog steeds) voor staan. De ASV blijft erbij dat de minister een internationaal verdrag aan haar laars lapt en dat dit niet kan.”
Ze vervolgt: “Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat BLN, met welke reden dan ook, het beleid van de minister blijft verdedigen. Dat vindt de ASV onbegrijpelijk als we ervan uit mogen gaan dat ook de BLN de belangen van de schipper voorop stelt. Kortom: als de BLN vindt dat zij eenzijdig een persverklaring uit kan doen ‘namens alle bonden’, zonder dit eerst voor te leggen aan de betrokken partijen, laat staan goedkeuring te vragen, dan kan de ASV niet anders dan naar buiten toe brengen dat dit een voorbarige actie is die niet door de ASV ondersteund wordt en die een samenwerking tussen de verschillende bonden alleen maar frustreert.”

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.