- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsASV boos op gemeente Deventer over sluiten haven

ASV boos op gemeente Deventer over sluiten haven

- Advertentie -

Delen

Bij de sluiting van de haven van Deventer op maandagmiddag 6 augustus, raakten vijf binnenschepen opgesloten in de haven. Het is afhankelijk van de waterstand op de IJssel wanneer zij weer de haven kunnen verlaten. De schippers zijn niet van tevoren ingelicht over een op handen zijnde sluiting van de haven. De ASV is diep verontwaardigd over deze gang van zaken. Zij vindt dat de schippers schadeloos gesteld zouden moeten worden. De gemeente stelt dat het overmacht was.

De ASV meldt in een e-mail: “Eén van de schippers heeft contact gezocht met de ASV. Die schipper was dezelfde ochtend van de stremming nog de sluis door gekomen: op dat moment was er niets aan de hand; er kwam geen water door de deuren, er kraakte niets maar bovenal, niemand informeerde de schipper over de op handen zijnde sluiting van de sluis. Maar toen hij de Deventerhaven uit wilde varen, was het plotseling te gevaarlijk om te schutten, de bovendeuren – dat verbaast de schippers, want daar staat nooit druk op, hooguit eventueel op de benedendeuren – zouden de druk van het water niet aan kunnen en dan zou er een heel gevaarlijke situatie ontstaan.”

Volgens de ASV heeft de gemeente wel de bedrijven in de haven ingelicht. “Die informatie heeft men afgelopen vrijdag aan de havenbedrijven gegeven, de bedrijven in de haven die afhankelijk zijn van de aan- en afvoer door schepen. (…) De havenbedrijven willen hun producten voor de wal ontvangen en zullen dus niet tegen schippers zeggen: kom niet! Het is natuurlijk ook niet de plicht van de havenbedrijven om de binnenvaart te informeren, het is de plicht van de beheerder van de haven en de sluis: de gemeente Deventer. Informatie verstrekken had men makkelijk kunnen doen via teletekst, via berichten naar de brancheorganisaties en de diverse media. Zelfs de vrijdag ervoor had dat nog goed gekund. Zelfs tot het moment van het invaren van de sluis kunnen de schippers gewaarschuwd worden. Dit achterhouden van informatie is laakbaar en daarom zouden schippers ook in dit geval wel eens een claim kunnen indienen.”

Dat er vijf schepen in de haven liggen, beaamt Peter Nijboer van de gemeente Deventer. “Het Waterschap heeft het verbod om te schutten onmiddellijk opgelegd, maandagmiddag. We zaten al over de capaciteit van de deuren. Met de Waterwet in de hand heeft het Waterschap ons verplicht de sluis te sluiten. Dit is overmacht, hier is niemand blij mee.”

Dat de schippers die liggen opgesloten, zich  gedupeerd voelen, begrijpt hij. “Er zijn door heel Europa mensen gedupeerd als gevolg van de droogte. En dit is één van die gevolgen. Maar het is overmacht, voor het Waterschap zou dit een lek kunnen zijn in de waterkering. Veiligheid voorop!”

lees ook dit artikel.

Foto: de haven Deventer met schepen. (foto Ginopress)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -