Aquakids houdt op te bestaan

0

Het Aquakids Voetbalternooi dat op 2 juni wordt gehouden is ook het laatste. Met de zeventiende editie van het populaire voetbaltoernooi voor schippersinternaten komt er een einde aan het jaarlijkse en drukbezochte voetbalfeest op de velden van VVOR in Rotterdam. De organisatoren, Joop den Haan, Dirk Pols, Alex Veldman en Remy van Neijenhoff, stoppen ermee en heffen Stichting Aquakids op. Maar eerst willen ze van het laatste toernooi een onvergetelijke afsluiting in stijl maken.

 

Aquakids groeide uit tot meer dan een voetbaltoernooi. Met kraampjes, speelattributen, muziek en grote drukte en gezelligheid. (archieffoto’s MG Redacties)

Vicevoorzitter Joop den Haan (mts Favoriet), secretaris Dirk Pols (mts Rainbow) en voorzitter/penningmeester Alex Veldman (mvs Primo) namen in 2002 de organisatie van het toernooi voor schipperskinderen over. Zes jaar eerder was het toernooi opgezet door Cees Visscher (van het gelijknamige scheepsreparatiebedrijf uit Sliedrecht) en Gijs den Haan (Joops broer). Met de komst van de enthousiaste, nieuwe garde – die worden bijgestaan door hun echtgenotes – groeide het evenement uit tot een zeer gewaardeerd voetbalfeest. Met de toename van het aantal deelnemers (meer internaten en ook vader- en moederteams) en allerlei vertier rond het veld werd het toernooi zo groot dat de organisatoren in 2005 zelfs een stichting oprichtten.

Met pijn in het hart
Het is de moeilijkste beslissing in al die jaren, erkent Joop den Haan, en ze nemen hem met pijn in het hart. Maar hij is weloverwogen genomen: de organisatie heeft zo veel energie gekost dat Dirk, Alex en hij (en hun echtgenotes, die er even veel tijd in steken) tot dezelfde conclusie kwamen. Bovendien zijn de kinderen van Joop en Dirk al een paar jaar van het internaat (De Meerpaal in Capelle aan den IJssel) en zwaaien die van Alex dit jaar af. De binding met de doelgroep en de contacten met andere ouders is daardoor afgenomen.

Ze hebben naar opvolging gezocht. Vorig jaar voegde Remy van Neijenhoff zich bij de organisatoren. “Maar die kan het ook niet alleen”, stelt Joop den Haan. “En we wilden dat de opzet en de sfeer van het toernooi behouden zou blijven. Het mocht niet commercieel worden.”

Sponsors
Het Aquakids Voetbaltoernooi werd jarenlang ondersteund door tal van bedrijven uit de binnenvaart. Dat was vooral te danken aan de contacten en het enthousiasme van de organisatoren. Zij wisten veel van hun leveranciers en relaties bij het toernooi te betrekken – en die betrokkenheid ging in de meeste gevallen verder dan het doneren van geld alleen. De meeste sponsors kwamen op de dag zelf naar VVOR in Rotterdam en diverse van hen kwamen ook in het veld in actie. De trouwste sponsor was C. Visscher Scheepsreparatiebedrijf. “Annemarie Baan regelde nog altijd de herinneringsvaantjes, waar ze zelf andere sponsors bij betrok.”

 

Vicevoorzitter Joop den Haan: "Als anderen alsnog een nieuw toernooi willen beginnen, juichen we dat toe. We zullen hen uiteraard ook adviseren, als ze daar om vragen."

In een brief aan de bedrijvensponsors bedankt het stichtingsbestuur hen nogmaals voor die steun. Met het oog op de economische situatie en doordat de organisatoren verantwoord met de sponsorgelden zijn omgegaan, “kunnen we het laatste toernooi zonder een financiële bijdrage van uw kant organiseren”. Het geld dat nog in kas zit is, aangevuld met de bijdragen van de deelnemende internaten en de sponsoring door ouders, toereikend. Elk jaar betalen bijna honderd binnenvaartondernemers 50 tot 100 euro. “We hopen dat zij dat nu voor de laatste keer weer doen. Dan krijgen we de begroting sluitend en kunnen we toch weer springkussens, de ijscokar en dergelijke attracties regelen. Zo wordt het een mooie afsluiting.”

Waardige afsluiting
Om alles correct af te sluiten, wordt Stichting Aquakids opgeheven. “Als anderen alsnog een nieuw toernooi willen beginnen, juichen we dat toe. We zullen hen uiteraard ook adviseren, als ze daar om vragen. Maar voor ons stopt het en we willen met de opheffing voorkomen dat we later nog met een nasleep worden geconfronteerd.”
Maar zover is het nog niet. Eerst zijn alle ogen gericht op 2 juni. Het allerlaatste Aquakids Voetbaltoernooi moet weer een groot feest voor jong en oud worden. Een waardige afsluiting.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.