- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDrugs- en alcoholtests voor bemanning werken preventief

Drugs- en alcoholtests voor bemanning werken preventief

- Advertentie -

Delen

Erik Sinjorgo is van het praktische soort. Dat is wel zo handig in zijn vak. De Rotterdammer verzorgt voor scheepseigenaren drugs- en alcoholtests onder de bemanning. Daarvoor reist hij over de hele wereld. Elke keer is het weer de uitdaging om op tijd ter plaatse te zijn en aan boord te komen. Ongeacht in welke afgelegen haven het schip ligt.

Hij vertegenwoordigt het Engelse bedrijf Concateno in Nederland, maar hij reist net zo makkelijk naar Zeebrugge of Koeweit om een schip te bezoeken als een rederij daarom vraagt. Omdat hij de laatste tijd ook benaderd werd door binnenvaartbedrijven, biedt hij zijn diensten nu ook op die markt aan. “Ik ben 24 uur per dag en zeven dagen per week beschikbaar. Ik kan heel snel in actie komen.”

Preventie
Als hij voor het Engelse bedrijf op pad gaat, is hij ‘collecting officer’: degene die de urinemonsters inzamelt. “Een Nederlandse term weet ik niet, is er ook niet volgens mij.”
Testen via urine heeft minder restricties dan een bloedtest, omdat de integriteit van het lichaam niet in het geding is. “Bovendien valt uit urine alles te halen. Tot zeker tien dagen terug, en dat voor zowel de meest gangbare verdovende middelen als alcohol.”

Erik Sinjorgo. (foto MG Redacties)

In de zeevaart zijn de tests al lang geaccepteerd. “Daar is het ook verplicht. Elk schip wordt minstens één keer per jaar gecontroleerd. In opdracht van klanten en verzekeringsmaatschappijen kan het ook vaker zijn.” Het certificaat dat bewijst dat de bemanning getest is, kan belangrijk zijn om aansprakelijkheid af te wenden bij eventuele schade.
Erik Sinjorgo gaat aan boord, ziet erop toe dat alles volgens de regels gaat en stuurt de monsters naar het laboratorium. “De eigenaar van het schip bepaalt hoe of wat: wanneer en waar de test moet worden gedaan; of de hele bemanning wordt gecheckt of slechts een deel via een steekproef.”
Er doet bijna nooit iemand moeilijk. “Als een bemanningslid dat wel doet, heeft hij iets uit te leggen aan zijn baas. Er wordt ook nauwelijks iets gevonden. Alcohol en drugs zijn gewoon taboe in de grote vaart en bijna iedereen houdt zich daar ook aan. Ik schat dat het in hooguit 1 procent van de gevallen foute boel is.” De preventie door de regelmatige en onaangekondigde tests werkt, aldus Erik Sinjorgo.

Waterdicht
Nu hij zijn diensten direct aan de Nederlandse binnenvaart en kustvaart aanbiedt, hoeven de urinestalen niet helemaal naar Engeland. “Ik heb een contract met een lab in Rotterdam, van het Maasstad Ziekenhuis. Binnen drie dagen is de uitslag bekend.”
Alle papierwerk en de procedures zijn waterdicht. “De uitkomsten zijn rechtsgeldig en houden ook stand in de rechtbank, mocht het zo ver komen.”
Rederijen en particuliere scheepseigenaren in de binnenvaart kunnen hem rechtstreeks benaderen: 0628 84 21 23, [email protected].

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -