Antwerpen vertraagt invoering AIS

0

De haven van Antwerpen stelt de eerder aangekondigde AIS-verplichting voor de binnenvaart uit. In plaats van een algeheel gebod per 1 maart 2011 zal AIS in het Antwerpse havengebied gefaseerd in werking treden. De eerste fase loopt van 1 maart 2011 tot 31 december 2011. Schippers die al gebruik maken van AIS zullen in deze periode onder andere profiteren van een vlottere sluispassage. In de tweede fase (vanaf 1 januari 2012) wordt de verplichting effectief en kunnen schepen zonder AIS gesanctioneerd worden.

Havenbedrijf Antwerpen verwacht dat AIS veel voordelen voor de binnenvaart zal opleveren. Een betere verkeersafwikkeling, efficiëntere benutting van de infrastructuur en een verdere optimalisatie van het Barge Traffic System (BTS), waardoor de wisselwerking tussen containerbinnenvaartoperators en stuwadoors beter kan worden gepland. Maar ook een betere afhandeling van de goederenstromen, het in kaart brengen van scheepvaartemissies en de oprichting van een binnenvaart-coördinatiecentrum voor het opvolgen en aansturen van de verkeersstromen.
Ook sectorvertegenwoordiger Karel Verberght (VBR) ziet meer voordelen dan nadelen aan AIS. Het uitstellen van de AIS-verplichting in de haven komt voor hem niet als een verrassing. “Men moet wel, want de leveranciers van AIS-transponders kunnen de vraag niet bijbenen en in Vlaanderen is de subsidiëring nog niet rond. Misschien was de aangekondigde AIS-verplichting vanaf maart 2011 alleen maar bedoeld om mensen écht bewust te maken dat AIS eraan komt.”
Net als Antwerpen stellen ook de havens van Gent en Zeebrugge de AIS-verplichting uit. Vlaanderen heeft hierdoor de tijd om Europese steun aan te vragen. Die aanvraag is inmiddels ingediend.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.