- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsAmsterdam telt af naar grootse jubileumversie Sail

Amsterdam telt af naar grootse jubileumversie Sail

- Advertentie -

Delen

Van woensdag 20 tot en met zondag 24 augustus viert Amsterdam een driedubbel jubileum van Sail Amsterdam: tien edities, vijftig jaar Sail én de 750e verjaardag van de hoofdstad. Op 12 mei, exact honderd dagen vóór de start van het evenement, werd het programma bekendgemaakt.

Met 200 programmaonderdelen, vijf thematische oceanen en tientallen tall ships belooft Sail een spectaculaire jubileumeditie te worden. Het thema is Sail 2025: United by Waves. De gedachte daarachter is dat we via het water in verbinding zijn met alle culturen en mensen op onze wereld. Die verbondenheid wordt gevierd tijdens Sail 2025! Highlights van het programma zijn de Sail-In Parade, de Crewparade, de Pieremachocheltocht, Sail On Stage en avondshow Waves of Light.

Tall ships

Met primeurs als de B.A.P. Unión (Peru) en de ARM Cuauhtémoc (Mexico) en vertrouwde schepen als vlaggenschip Clipper Stad Amsterdam, de groene Alexander Von Humboldt II (Duitsland) en Le Phoenix (Frankrijk) en vele andere tall ships heeft Sail 2025 een indrukwekkende line-up van (inter)nationale zeilschepen.

Op 12 mei werd bekendgemaakt dat ook de Shabab Oman II (Oman), de NRP Sagres (Portugal) en de DAR Mlodziezy (Polen) in augustus naar Amsterdam komen. De NRP Sagres was er ook al bij in 1975, tijdens de eerste editie van Sail. Voor de Shabab Oman II is het een primeur, het zusterschip van de Clipper Stad Amsterdam komt voor de eerste keer naar Amsterdam. Met de B.A.P. Unión uit Peru is een van de grootste tall ships ter wereld van de partij.

Tezamen met honderden schepen uit het Nederlands varend erfgoed en de Hollandse Vloot vormt zich straks een indrukwekkend nautisch decor. Russische schepen zijn niet uitgenodigd.

De Shabab Oman komt voor het eerst naar Sail.

Vaarvignet

Sail is het grootste vrij toegankelijke evenement van Nederland; iedereen krijgt de kans de schepen te bezoeken en de bemanningsleden te ontmoeten. Maar ook Sail heeft te maken met strenger wordende regelgeving. De gemeente Amsterdam heeft de organisatie vanuit de vergunning en vanuit veiligheidsoverwegingen verplicht om de drukte op het water te monitoren.

Dat gebeurt via het vaarvignet dat op de grachten al verplicht is. Tijdens het evenement is het vignet ook verplicht om de IJhaven binnen te varen. Daarmee heeft pleziervaart (maximaal 15 meter en dertien personen inclusief schipper) vijf keer toegang tot de IJhaven tijdens Sail. Wie vaker de IJhaven wil binnenvaren, heeft een zogeheten ‘oplaadproduct’ nodig, dat te koop is via Sail.nl. Schepen die groter zijn of meer mensen aan boord hebben, vallen volgens de definitie van de gemeente onder ‘passagiersvaart’ en zijn specifieke afspraken nodig.

Alle zakelijke arrangementen, premium arrangementtickets en tickets voor rondvaarten zijn beschikbaar via Sail.nl. De organisatie roept het publiek op om alleen via de officiële kanalen te boeken: “Daarmee is en blijft Sail ook in de toekomst mogelijk.”

De Sail-In Parade is al uitverkocht en de beschikbaarheid van populaire arrangementen zoals avondtochten is beperkt.

Het evenement begint met de De Sail-In Parade op 20 augustus. (foto Stichting SAIL Amsterdam)

Vijf dagen, vijf oceanen

Tijdens Sail 2025 wordt het eventterrein in vijf thematische oceanen verdeeld. Oranje: het gebied rondom de IJhaven waar de meeste internationale tall ships liggen. Rood: voor inhoudelijke, verdiepende programmering rondom de huiskamer van Sail: het marineterrein en Het Scheepvaartmuseum, dat tijdens de persbijeenkomst aankondigde tijdens Sail ook vijf dagen vrij toegankelijk te zijn. Wit: het gebied rondom de Adam-toren. Groen: het NDSM-terrein, dat in het teken staat van duurzaamheid en de toekomst van de (nautische) wereld. Blauw: de enige niet publiekstoegankelijke ‘oceaan’, het westelijk havengebied waar de zakelijke vaartochten vandaan vertrekken.

Nieuw zijn de dagelijkse concerten. Van klassiek tot dance, elke avond komen verschillende genres aan bod op het podium bij de NDSM-werf. Tijdens de persbijeenkomst werden twee nieuwe namen toegevoegd aan de zaterdagavond van Sail On Stage, de muzikale ode ‘Waves of Music’: Glenn Faria en Yves Berendse.

Sail-In Parade

De Sail-In Parade markeert de start van SAIL 2025. Op woensdag 20 augustus vaart een indrukwekkende vloot van tall ships, marineschepen, de Hollandse Vloot, varend erfgoed en innovatieve schepen vanuit IJmuiden via het Noordzeekanaal naar de IJhaven in Amsterdam. Langs de route verzamelen zich duizenden toeschouwers om dit unieke schouwspel vanaf de kant of vanaf het water met hun eigen bootje te beleven. De NOS doet de hele middag live-verslag van de SAIL-In Parade op NPO1.

De parade start bij Zeesluis IJmuiden met het officiële startschot. Aan het einde van de dag worden de schepen verwelkomd in de stad, waar ze aanleggen aan de kades.

Tijdens de Sail-In Parade wordt elk tall ship feestelijk en ceremonieel welkom geheten in de jubilerende hoofdstad. Terwijl de imposante schepen langzaam de haven binnenvaren, klinkt er voor elk schip een saluutschot. Die vuurt Saluutbatterij Naarden af vanaf de kade bij de Sixhaven. Ook klinkt het volkslied van het land van herkomst, wordt de vlag van het binnenvarende schip gehesen én is dagvuurwerk te zien in die nationale kleuren.

Aan boord

Na de Sail-In Parade liggen de schepen afgemeerd in de Oranje Oceaan. Elk schip heeft zijn eigen verhaal, bemanning en geschiedenis. Samen brengen ze een wereld aan tradities, maritieme kennis en cultuur naar Amsterdam. Dagelijks openen om 10.00 uur de loopplanken. Het publiek mag aan boord rondkijken. Een selectie van de schepen blijft ’s avonds open tot 23.00 uur. Op zondag sluiten de tall ships om 12.00 uur om zich voor te bereiden op de Sail-Out Parade.

Op donderdagochtend geniet het publiek van de Vlootschouw van het Varend Erfgoed. Rond de honderd klassieke schepen varen in formatie richting het Stenen Hoofd en vervolgens naar het Sailsation-gebied: van botters tot skûtsjes en van klippers tot tjalken. Het wordt een eerbetoon aan de Nederlandse maritieme geschiedenis, met commentaar vanaf de Surinamekade. De schepen vormen samen een levend archief van de Nederlandse vaart.

Op zondagochtend vaart het varend erfgoed nog een laatste ereronde op het IJ. Tijdens dit Admiraalzeilen passeren zo’n honderd klassieke schepen in formatie het Sailsation-gebied. Aan boord van het admiraalsschip is dan prins Maurits van Vollenhoven, die beschermheer is van Sail. Vanaf zijn schip klinkt voor elke klasse een saluutschot beantwoord door een groet van de schippers. Een traditioneel eerbetoon en symbolische afsluiting van hun reis naar Amsterdam.

Sail-Out Parade

Na vijf dagen verbroedering op en aan het water met schepen, bemanningen en bezoekers vanuit de hele wereld, volgt de 24e het afscheid van de Sail-vloot. Op zondagmiddag vertrekken de tall ships, marineschepen en het varend erfgoed in parade uit de stad, terug naar hun thuishaven. Vanaf 14.00 uur zijn ze uit te zwaaien langs het IJ en het Noordzeekanaal als ze richting de Zeesluis bij IJmuiden varen. Naar verwachting verlaat het laatste schip rond 19.00 uur de sluis.

Kijk voor het complete programma op www.sail.nl.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -