Alleen AIS is niet voldoende in mist

0

Het Korps landelijke politiediensten heeft zondag 13 november enkele recreatieschippers bekeurd omdat ze in dichte mist op het Hollands Diep niet op radar voeren zoals het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) voorschrijft. De schippers dachten dat AIS met een daaraan gekoppelde elektronische zeekaart voldoende was voor een veilige vaart.

Bijna-aanvaring
De Waterpolitie zag zondag dat een jacht bijna op een ankerligger voer en daarna een aanvaring met een duwboot pas op het laatste moment kon voorkomen. Bij een bezoek aan het jacht bleek dat deze niet op radar voer. De schipper van de motorboot vertelde echter dat dit niet nodig was omdat zijn schip voorzien was van AIS en hij zodoende op zijn elektronische zeekaart alle scheepsbewegingen in de gaten kon houden. AIS is immers verplicht volgens de recreant.
De man was dan ook erg verbaasd toen de Waterpolitie hem vertelde dat deze verplichting er niet is en dat de voorschriften van het BPR onveranderd ook voor hem gelden. Toen begreep de man ook waarom hij bijna in aanvaring met een duwboot was gekomen.

Misvatting
Later die dag trof de Waterpolitie nog twee recreatievaartuigen aan die in de dichte mist alleen hun elektronische zeekaart als leidraad gebruikten. Ook de schippers van deze boten gingen er van uit dat alle schepen verplicht zijn uitgerust met AIS en dat ze met hun elektronische zeekaart alles in de hand hadden.
"Een misvatting die in het uiterste geval tot ernstige ongevallen kan leiden", aldus het KLPD in een persbericht. "Hopelijk zijn er niet nog meer recreanten die denken dat ze op die manier veilig in de mist kunnen varen."

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.