De Vlaamse Waterweg heeft de nieuwe afstandsbedieningscentrales in Hasselt en Evergem in gebruik genomen. De centrales maken deel uit van het programma Afstandsbediening. Daarmee wil de vaarwegbeheerder alle sluizen, beweegbare bruggen en stuwen vanaf 2032 op afstand bedienen.
Nu gebeurt de bediening van zo’n 100 van de in totaal circa 300 Vlaamse sluizen, beweegbare bruggen en stuwen vanuit lokale centrales in Zemst, Kampenhout, Rijkevorsel en Brugge. Het plan van De Vlaamse Waterweg is om over acht jaar alle kunstwerken van vanuit drie afstandsbedieningscentrales aan te sturen. Naast Hasselt en Evergem is dat Willebroek.
De sluizen van Hasselt, Diepenbeek en Genk worden vanaf nu vanuit de afstandsbedieningscentrale in Hasselt bediend. In de loop van 2024 volgen de andere sluizen van het Albertkanaal. De komende jaren breidt het aantal van afstand bediende kunstwerken stelselmatig uit. Vanuit de centrale in Evergem bestuurt De Vlaamse Waterweg de kunstwerken van Groot-Gent en de Leie.
Nauwkeuriger en efficiënter
“Met de ingebruikname van de nieuwe centrales in Hasselt en Evergem wordt nu een belangrijke mijlpaal gehaald”, zegt Lydia Peeters, de demissionaire Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken. “Hiermee zet De Vlaamse Waterweg een stap in de verdere modernisering van de binnenvaart en het waterwegbeheer. Want de nieuwe centrales maken het mogelijk om de bediening van de sluizen en het waterbeheer nauwkeuriger en efficiënter te coördineren en zo het scheepvaartverkeer vlotter te laten verlopen.”
“Dit zal ook bijdragen aan een meer duurzaam en veilig waterwegbeheer. Dit initiatief past binnen de bredere visie die de afgelopen legislatuur werd uitgerold om innovatieve technologieën te integreren in het waterwegbeheer en zo een toonaangevende rol te spelen in de sector.”
Transitie
Gedelegeerd bestuurder Chris Danckaerts van De Vlaamse Waterweg licht toe: “De ingebruikname van de centrales is een mijlpaal in onze strategie om het waterwegennetwerk toekomstbestendig te maken. Het stelt ons in staat om een efficiëntere dienstverlening te bieden en de logistieke sector in Vlaanderen betere alternatieven te bieden boven het stilstaande wegverkeer.”
Operationeel directeur Krista Maes: “Het programma Afstandsbediening is een transitietraject voor de waterweggebruikers maar ook voor onze medewerkers. De Vlaamse Waterweg waakt er over dat ieder van hen mee is en een goed gevoel heeft bij de transitie.”
Innovatie
Koen Anciaux, voorzitter van de raad van bestuur voegt daaraan toe: “Met dit project tonen we aan dat Vlaanderen vooroploopt in het gebruik van technologie om onze infrastructuur slimmer en duurzamer te maken. De nieuwe centrales in Hasselt en Evergem zijn een voorbeeld van hoe we met innovatie de dienstverlening verbeteren en de efficiëntie verhogen. Vlaanderen bevestigt hiermee zijn pioniersrol in een slimme en moderne binnenvaart.”