- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsACM ziet geen kwaad in Containerakkoord

ACM ziet geen kwaad in Containerakkoord

- Advertentie -

Delen

De Autoriteit Consument en Markt ziet op dit moment geen risico’s voor de concurrentie bij het ‘Werkzekerheidsakkoord Containersector Rotterdam’. Het doel van het vorig jaar gesloten akkoord is zo veel mogelijk gedwongen ontslagen te voorkomen. Daarvoor vreesden de vakbonden als gevolg van de automatisering op de containerterminals op Maasvlakte 2.

Het akkoord kwam vorig jaar zomer tot stand na stakingsacties door havenwerkers. De ondertekening was op 10 oktober. De ondertekenaars hadden de ACM gevraagd om goedkeuring. De concurrentiewaakhond stelt: “De maatregelen in het Werkzekerheidsakkoord zijn onvoldoende uitgewerkt om een zorgvuldige toetsing aan de Mededingingswet mogelijk te maken. De ACM ziet echter, zo lang de tijdelijke maatregelen in lijn met doel van het Werkzekerheidsakkoord worden uitgewerkt, geen reden om op te treden.”

Het Werkzekerheidsakkoord bevat een aantal tijdelijke maatregelen, zoals het in- of uitlenen van werknemers en uitbreiding van een regeling voor oudere werknemers: de Senioren Haven Fitregeling.

“Er staan inmiddels nieuwe, sterk geautomatiseerde containerterminals op de Maasvlakte 2””, schrijft de ACM. “Deze zullen waarschijnlijk leiden tot verlies aan werkgelegenheid ten opzichte van de ‘oude’ containerterminals. Drie containerterminals, drie logistieke dienstverleners, de vakbonden en het Havenbedrijf Rotterdam hebben afspraken gemaakt over tijdelijke maatregelen die gedwongen ontslagen in de containersector zoveel mogelijk moeten beperken.”

 

Op de korrel

De ACM neemt de sector havens & transport al een poosje op de korrel. Vorig jaar ontstond commotie toen uit onderzoek bleek dat 30 procent van de bedrijven uit de Rotterdamse haven de Mededingingswet zou overtreden. Volgens de ACM overigens vooral door onwetendheid.

De aandacht zou er toe leiden dat bedrijven zich terughoudend opstellen bij samenwerkingsverbanden, aldus de ACM. Die nodigde de sector uit met voorbeelden te komen. Het werkzekerheidsakkoord is het eerste onderwerp dat Havenbedrijf Rotterdam als dossier heeft aangeleverd en waar de ACM een reactie op geeft. Volgens de ACM staat de Mededingingswet dit soort maatschappelijke initiatieven niet in de weg.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -