Sinds 2013 werkt aannemer de Vries & van de Wiel in opdracht van Rijkswaterstaat aan de verruiming van het Julianakanaal. Als onderdeel van deze werkzaamheden worden bij Berg aan de Maas en Obbicht dertig extra peilbuizen geplaatst in het gebied tussen het Julianakanaal en de Maas.
De verruiming heeft als doel de Maasroute geschikt te maken voor grotere binnenvaartschepen (tot koppelverbanden van 190 meter lang, 11,40 meter breed en met een diepgang van 3,50 meter).
Lekkages
Tijdens de werkzaamheden wordt de waterremmende kleilaag tijdelijk verwijderd; hierdoor ontstaan gecontroleerde lekkages. Onder normale omstandigheden stroomt het lekkende kanaalwater via de grindlagen in de ondergrond samen met het grondwater richting de Maas en is er geen sprake van wateroverlast. Maar tijdens de werkzaamheden ter hoogte van Obbicht is in september 2016 echter toch ernstige vernatting van de bodem geconstateerd. Daardoor had een aantal woningen wateroverlast in de kelders. De werkzaamheden zijn toen stilgelegd.
Direct daarna is de Vries & van de Wiel in samenwerking met Rijkswaterstaat een onderzoek gestart om de mogelijke oorzaken te achterhalen en te bepalen wat de mogelijke consequenties hiervan zijn voor de uitvoeringsmethodiek van de aannemer.
Peilbuizen
Er blijkt sprake van een complexe geo-hydrologische situatie in dit gebied. In het kader van het onderzoek worden daarom de komende weken dertig extra peilbuizen in het gebied tussen het Julianakanaal en de Maas in Berg aan de Maas en Obbicht geplaatst.
Dat moet aanvullende informatie opleveren over de bodemopbouw en de grondwaterstanden en -stromingen. Daarnaast kan de aannemer met de extra buizen tijdens de verruimingswerkzaamheden aan het Julianakanaal nog beter de grondwaterstanden monitoren en zo mogelijke vernattingen tijdig signaleren.
Deze werkzaamheden zijn maandag 15 januari gestart en zullen enkele weken duren. Per peilbuis is ongeveer één dag nodig. Naar verwachting wordt na afronding van dit onderzoek nog dit voorjaar verdergegaan met de verruimingswerkzaamheden op het kanaal.