Aandacht voor modal shift tijdens werkbezoek van minister

0

Op uitnodiging van de Provincie Noord-Brabant bracht minister Cora van Nieuwenhuizen donderdag 16 mei een werkbezoek aan Tilburg. Ook staatssecretaris Stientje van Veldhoven, de wethouder van Tilburg, de gedeputeerde van Noord-Brabant en diverse beleidsmakers van het ministerie waren aanwezig. Ze waren te gast bij Railport Brabant-Tilburg van de GVT Group.

Het onderwerp van het werk­bezoek was Goederenvervoercorridors in het kader van Bestuurlijk Overleg (BO) MIRT. Tilburg vervult hierin een knooppunt; vandaar dat het werkbezoek daar plaatsvond.

In korte pitches van vijf minuten kwamen diverse onderwerpen aan de orde binnen het corridorbeleid. Miranda Volker van het Bureau Voorlichting Binnenvaart sprak hier ook over het onderwerp modal shift en dan met name van afval van de weg naar het water. In het BO MIRT is in het najaar 2018 benoemd dat er potentie zit in het verplaatsen van afvalstromen van weg naar water. Het BVB heeft vervolgens een quickscan uitgevoerd waarin diverse aangrijpingspunten zijn benoemd om deze potentie te kunnen verzilveren binnen de goederenvervoercorridors. Het BVB heeft de potentie van de binnenvaart en de mogelijkheden om meer ladingstromen naar het water te halen goed kunnen belichten.

Première Vaart

Woensdag 15 mei vond in de Binckhorsthaven aan boord van de Terra Nova de première plaats van de nieuwe televisiedocumentaireserie Vaart. Deze is bedacht en ontwikkeld door Binnenvaartcruises.nl. Gasten kunnen via Binnenvaartcruises tegen betaling meevaren met aangesloten binnenvaartschepen. Een bed & breakfast op het water dus.

Dit doen ze nu zo’n vijf jaar en dat heeft diverse mooie verhalen opgeleverd. Sommige verhalen zijn zó aansprekend en ingrijpend dat het idee ontstond om ze te vangen in een documentaire.

Het Haags Productiebedrijf is erbij betrokken en zo zijn de eerste afleveringen ontstaan. Mede met financiële steun van de Provincie Zuid-Holland en Holland Ship­yards Group.

De eerste twee afleveringen van deze serie zijn gereed. De eerste werd 15 mei getoond. Die aflevering volgt een reis van de Si-Ca van Den Haag naar Amsterdam. Een echtpaar, van wie de vrouw aan boord geboren is en hier mooie herinneringen aan heeft, voer mee als gasten. De aflevering wordt gepresenteerd door Elles de Bruin (onder andere bekend van Omroep Max), die ook de interviews aan boord hield.

Het BVB was aanwezig bij de première en was onder de indruk van de aflevering. Mooie beelden aan boord, van de omgeving, het gevoel van varen, de emotie van de gasten, het persoonlijke verhaal, het werk van de ondernemer en de matroos… Alles paste mooi in elkaar en werd mooi in beeld gebracht. De aflevering wordt binnenkort bij vier regionale omroepen uitgezonden. Bij voldoende kijkers zal de serie verder worden uitgebouwd. We hopen dat veel mensen buiten de sector op deze manier kennis mogen maken met de binnenvaart.

Meevaarweekend 15 en 16 juni

In het weekend van 15 en 16 juni organiseert de HISWA samen met het Watersportverbond, watersporters, watersportondernemers, watersportverenigingen en watergemeentes het Meevaarweekend. Het doel is meer mensen meer uren het water op krijgen. Ze willen graag degenen die het water nog niet kennen, laten zien wat watersport en -recreatie te bieden heeft.

Nu zou de organisatie graag ook de binnenvaart betrekken bij het Meevaarweekend. We varen immers samen op de wateren. Wederzijds begrip vanuit diverse perspectieven is altijd goed. De organisatie benaderde het BVB of we hier aandacht aan wilden geven. Het biedt een mooie gelegenheid om de binnenvaart te promoten en de buitenwereld te laten zien hoe het is op het water vanuit de goederenvervoerskant.

Lijkt het u leuk om mee te doen en mensen ook eens kennis te laten maken met het varen aan boord? Bent u misschien bereid mensen dat weekend welkom te heten en een stukje mee te laten varen? Neem dan even contact op met het BVB via info@bureauvoorlichtingbinnenvaart.nl.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.