Eind juli komt de Stena Foreteller, na een ingrijpende verbouwing en renovatie, terug in de vaart op de route tussen Europoort/Rotterdam en Immingham in het Verenigd Koninkrijk. Het schip heeft onder meer een extra vrachtdek gekregen. Daarmee is de capaciteit met 30 procent hoger; de CO₂-uitstoot per vrachteenheid daalt zodoende.
De reconstructie van het schip is gecoördineerd door Stena RoRo, op de Chinese scheepswerf CMI Jinling in Weihai. De Stena Foreteller is nu uitgerust met een vierde voertuigdek. Daardoor nam het aantal rijstrookmeters toe van 3.000 naar 4.000 meter. Het schip is 195,30 meter lang en 25,60 meter breed. De diepgang is 7,20 meter.
Walstroom
“De verbouwing van de Stena Foreteller is een van de vele stappen die we zetten met oog op het behalen van de duurzaamheidsdoelstelling om de CO₂-uitstoot tegen 2030 met 30 procent te verminderen”, zegt Dennis Tetzlaff, Chief Operating Officer Fleet. “Stena Line werkt op vele fronten, waarbij de verbetering en ontwikkeling van zowel bestaande als nieuwe schepen van groot belang zijn.”
Het schip is verder uitgerust met een aansluitsysteem voor walstroom. Daardoor zal de CO₂-uitstoot tijdens het verblijf in de haven afnemen.
Extra lieren wegens wind
Door het nieuwe extra scheepsdek vangt het schip meer wind. Om deze reden zijn er extra lieren geplaatst waardoor extra meerlijnen kunnen worden uitgegeven. Daarnaast zijn er twee grotere boegschroeven geïnstalleerd, met meer vermogen.
Tijdens de verbouwing is er ook groot gepland onderhoud uitgevoerd en heeft het schip zijn 5-jaarlijkse keuring gehad (special survey). Daarbij is het schip voorzien van een nieuwe laag verf.
De Stena Forerunner, het zusterschip van de Stena Foreteller, ondergaat vanaf het eind van de zomer dezelfde verbouwing.
“Dit is een voorbeeld van een Stena RoRo-project waarbij we onze uitgebreide ervaring inzetten om schepen te verbouwen naar de wensen en behoeften van de klant. Het verbouwen van schepen in het buitenland kan, gezien culturele en technische verschillen, zeer uitdagend zijn. Door ervaren personeel en een goede samenwerking verloopt dit voorspoedig”, blikt Mikael Abrahamsson terug. Hij is Manager Conversions & Projects bij Stena RoRo.
Nieuwbouw
Op de CMI Jinling scheepswerf worden momenteel twee nieuwe New Max-schepen voor Stena Line voltooid: de Stena Futura en de Stena Connecta. Zij zullen op de Ierse Zee gaan varen, tussen Belfast en Heysham.
Ook deze hybride schepen spelen een belangrijke rol in het verminderen van de CO₂-uitstoot van Stena Line. Beiden schepen kunnen namelijk op methanol varen. Ook zijn ze uitgerust met technologie voor batterijaandrijving en aansluiting op walstroom.