Rijkswaterstaat (RWS) is gestart met de vervanging van hoogteschalen bij alle rijksbruggen over de hoofdvaarwegen van Gorinchem tot Hoek van Holland. De huidige schalen zijn veelal slecht leesbaar, incompleet of geheel verdwenen.
De vernieuwing wordt meteen benut om te voldoen aan de Richtlijnen Vaarwegen om de werkelijke doorvaarthoogte ten opzichte van de waterstand, correct weer te geven. De nieuwe borden moeten de veiligheid en toegankelijkheid van de vaarwegen vergroten.
Beter zichtbaar
Veel hoogteschalen zijn vervuild door weersinvloeden en aangroei, waardoor ze moeilijk leesbaar zijn, aldus Rijkswaterstaat. “Een issue dat al vele jaren een doorn in het oog is van veel schippers”, weet de vaarwegbeheerder.
Een schoonmaakactie blijkt niet voldoende, omdat het vuil volledig is ingevreten. Daarom vervangt Rijkswaterstaat de schalen volledig, inclusief nieuwe frames en bevestigingen. Ook de verlichting zal worden hersteld (of nieuwe aangebracht), zodat de schalen ook in het donker goed zichtbaar zijn.
Geen schrikhoogtes meer
Elke brug over vaarwater heeft een maatgevende doorvaarthoogte die wordt weergegeven op de hoogteschalen aan de brugpijlers en op de ‘voorhoogteschalen’ op enige afstand van de brug. Op sommige locaties is tot nu toe een ‘schrikhoogte’ gehanteerd: de daadwerkelijke doorvaarhoogte wordt dan met die schrikhoogte verlaagd. Dat creëert een marge die moet voorkomen dat schepen tot de maximale hoogtegrens worden beladen.
Dat zou het aanvaarrisico verkleinen, zo was de gedachte. In de praktijk wordt deze marge door schippers echter vaak toch als extra ruimte meegenomen in hun berekeningen. Dat maakt het effect van de schrikhoogte ongedaan.
Met het vernieuwen van de hoogteschalen geeft Rijkswaterstaat invulling aan het kader Richtlijn Vaarwegen 2020 en de Richtlijn Scheepvaartverkeerstekens 2023. Die schrijven beide voor om overal de werkelijke doorvaarthoogte weer te geven. Dat heeft Rijkswaterstaat vorig jaar al bekendgemaakt.
Gefaseerd
De komende maanden worden de (voor)hoogteschalen in Zuid-Holland. Dat gebeurt onder verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid, in samenwerking met andere vaarwegbeheerders, zoals ProRail en Provincie Zuid-Holland. Later zullen ook andere regio’s deze vernieuwing doorvoeren.
Bruggen waar de hoogteschalen de komende maanden worden aangepast zijn:
- Boven-Merwede: Merwedebrug Gorinchem (A27)
- Beneden-Merwede: Baanhoekspoorbrug, Merwedebrug Papendrecht (N3)
- Noord: Alblasserdamsebrug (Brug over de Noord)
- Oude Maas: Dordtse bruggen (spoorbrug en stadsbrug), Spijkenisserbrug, Botlekbrug
- Hartelkanaal: Harmsenbrug, Suurhoffbruggen, Dintelhavenbrug
- Amer/Bergsche Maas: Brug Keizersveer
- Hollandsch Diep/Haringvliet: Moerdijkbruggen (verkeersbrug en reguliere spoorbrug), Haringvlietbrug.
- Bakkerskil: Brug richting eiland De Zaag, Krimpen aan de Lek
- Sliksloot: Brug Stormpolder Krimpen aan den IJssel
Komende jaren
Rijksbruggen die nog niet aan de beurt zijn, worden aangepast tijdens geplande renovaties. Dat geldt in de komende jaren voor de Van Brienenoordbrug, de Calandbrug en de Algerabrug.
Uiteindelijk zullen alle hoogteschalen in Nederland op dezelfde manier worden weergegeven, dus zonder schrikhoogtes. Dit proces zal nog enkele jaren duren, verwacht Rijkswaterstaat.