Tweede Kamerlid en SGP-fractievoorzitter Chris Stoffer was 24 maart op bezoek in de haven van Werkendam. Hij kreeg uitleg over het (regionale) belang van en de plannen voor uitbreiding van de haven. Op het programma van het werkbezoek stonden ook een kennismaking met het Maritieme Maak Industrie (MMI)-cluster Werkendam en een wandeling door het havengebied.
Aanleiding voor het werkbezoek was het instemmen van de Tweede Kamer eind vorig jaar met een motie voor een breed onderzoek naar de aanleg van een derde haven in Werkendam. Dat moet de maritieme sector in de regio versterken.
Maatschappelijk en economisch belang
Wethouder havenontwikkeling Hans Tanis en wethouder economie Wendy van Ooijen kijken terug op een geslaagd bezoek. Hans Tanis: “Het nagenoeg kamerbreed aannemen van de motie heeft de haven van Werkendam in Den Haag op de kaart gezet. Dat is een positieve ontwikkeling, want wij hebben echt iets te bieden. Onze maritieme cluster loopt voorop als het gaat om kwaliteit, technologie en innovatie. En hoe kunnen we dat beter laten zien dan tijdens een werkbezoek op de locatie waar het allemaal gebeurt.”
Wendy van Ooijen vult aan: “Het maatschappelijk en economisch belang van onze binnenhaven is groot. Bij 96 procent van alle nieuwbouwschepen in Nederland is minimaal één bouwer, toeleverancier of dienstverlener uit Werkendam betrokken. Dat zegt wel iets. We zijn er dan ook blij mee dat de ontwikkelplannen voor de haven zo’n brede steun vanuit Den Haag hebben gekregen. Dat betekent dat we nu een volgende stap kunnen zetten en verder kunnen met planvorming en haalbaarheidsonderzoeken.”
Uitbreidingsplannen
Chris Stoffer is het eerste Kamerlid dat na het aannemen van de motie Vedder een bezoek heeft gebracht aan Werkendam. De SGP’er is lid van de commissie Infrastructuur en Waterstaat. Hij zegt: ”Enkele grote uitdagingen voor de komende jaren zijn verduurzaming en behoud van onze maakindustrie. De geopolitieke ontwikkelingen nopen ons om meer op eigen benen te staan. Ik vind het belangrijk om daarom het maritieme cluster een duw te geven.”
“Het was dan ook een aangename verrassing om te horen en te zien hoeveel er op dat gebied in de Werkendamse haven al gebeurt. Verder lijken de uitbreidingsplannen voor de haven goed aan te sluiten op de Sector Agenda Maritieme Maak-Industrie (SAMMI) van de Rijksoverheid. Dat onderstreept het belang van een goede samenwerking.”
Niet achterover leunen
Het maritieme cluster in Werkendam biedt meer dan 2.000 directe banen en 400 tot 600 indirecte banen, goed voor 11 procent van de werkgelegenheid in de gemeente Altena. Die wil de maritieme kennis, kunde en industrie behouden en versterken. De gemeenteraad stemde daarom vorig jaar in oktober in met een collegevoorstel voor herontwikkeling van de Biesboschhaven. Dat herontwikkeling zorgt voor meer ruimte voor haven- en kadegebonden bedrijvigheid en moet de kwaliteit van de haven verbeteren. Er zijn plannen voor grondruil, herverkaveling, verbouwing van het gebied en verlenging van de openbare kade.
Hans Tanis is blij met het raadsbesluit en de Haagse motie, maar heeft nog wel een aandachtspunt: “We hebben het over een groot en langlopend project. Dat betekent dat we nu niet achterover kunnen leunen. Om draagvlak te verkrijgen en te borgen moeten we aandacht blijven geven en vragen voor onze plannen. Dat geldt niet alleen lokaal, maar ook in de Kamer, provinciaal en regionaal.