- Advertentie -
- Advertentie -
HomeSteuntje in de rug voor innovatie in maritieme maakindustrie

Steuntje in de rug voor innovatie in maritieme maakindustrie

- Advertentie -

Delen

Op 24 oktober is de Subsidieregeling maritieme innovatieprojecten opengesteld. De financiële steun is bedoeld voor bedrijven die nieuwe producten of diensten ontwikkelen voor bijvoorbeeld circulaire scheepsbouw, zero uitstoot in de scheepvaart of goede data waarmee andere partijen kunnen innoveren.

De Subsidieregeling maritieme innovatieprojecten moet helpen de sterke Nederlandse positie op het gebied van scheepsbouw en onderhoud te verbeteren en behouden.

“Hiervoor is het ook nodig de sector aan te moedigen om risicovolle innovatieve ideeën verder te ontwikkelen. Deze innovaties moeten de scheepsbouw helpen. Bijvoorbeeld door minder schadelijke stoffen uit te stoten of minder geluid voor de omgeving te produceren.” Aldus de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) die de regeling uitvoert in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Dat gebeurt in samenwerking met de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en van Defensie.

Voor brede doelgroep

De maritieme maaksector had tot nu toe weinig mogelijkheden om aan dit soort innovaties te werken, stelt de RVO. Het totaalbudget bedraagt 7.500.000 euro. Per aanvraag is het subsidiebedrag minimaal 250.000 en maximaal 2.000.000 euro. De subsidie mag hoogstens 50 procent van de totale projectkosten zijn. Elke deelnemer moet minstens 50.000 euro aan subsidiabele kosten maken.

De subsidie is voor een brede doelgroep beschikbaar. Ook mkb’ers en onderzoeks- en kennisinstellingen kunnen steun aanvragen. Er is wel een beperking: partijen kunnen alleen in een samenwerkingsverband een aanvraag doen.

“Met de subsidie ondersteunen we onderzoek en ontwikkeling”, licht RVO toe. “Het onderzoek of ontwikkeling van een product moet de uitstoot van ammoniak, koolstofdioxide en methaan in de scheepvaart verminderen. Het kan gaan om bijvoorbeeld iets doen tegen de uitstoot van geuren en fijnstof. Of werken aan geluidsreductie van schepen voor de omgeving.”

Slim gebruik van data

Ook het veilig delen en verbeteren van maritieme data of het slim gebruiken daarvan over de hele levenscyclus van een schip komt in aanmerking. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor projecten in het kader van slimme en veilige scheepvaart en slimme, digitale, modulaire en circulaire scheepsbouw.

De regeling is op 24 oktober opgesteld. Inschrijven kan tot en met 30 januari 2025 17.00 uur. Kijk voor informatie op rvo.nl.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Vorig artikel

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -